Hammer IT: Cilj nam je formirati akademiju za programere

Prva zajednica razvojnih programera koja djeluje pri Zedinom Impulsnom kreativnom centru ZeForge organizirala je danas susret IT stručnjaka sa programerima i predstavnicima velikih bh. kompanija, s ciljem edukacije, razmjene iskustava i povezivanja. Prvi veliki zenički meet-up simbolično je nazvan Hammer IT.

„Krajnji cilj nam je da napravimo akademiju za programere“, izjavio je Emin Dedić iz ZeForge-a prilikom otvaranja manifestacije.

Partneri ZeForge-a, od ranije ali i u organizaciji ovog, kako kažu programeri prvog velikog eventa u Zenici, su najveće softverske kompanije u BiH Klika i NSoft. Prema riječima predstavnice mostarskog NSofta, Anderee Čordaš Zenica je na dobrom putu da postane IT centar.

Jedan od predavača na današnjem Hammer IT-iju bio je 30 godišnji Srebreničanin, Zijad Purković. Tvrdi da je za rad u IT sektoru najmanje bitna škola. On sam je kaže samouk na poziciji vodje tima za stabilnost produkcijiskih sistema i ima plaću u kompaniji ministri of programming od nekoliko hiljada maraka.

Nastave li zajednice programera u većim bh. gradovima raditi kao što su u proteklih nekoliko godina radile, IT sektora u BiH mogao bi biti na zaslužnijem nivou i ući na velika vrata u mala mjesta širom zemlje.

Sama BIT alijansa udruženje od više od 30 kompanija u našoj državi zapošljava oko 2 hiljade ljudi sa godišnjim prometovanjem od oko 150 miliona konvertibilnih maraka, čiji je predstavnik Zeničanin Armin Talić danas najavio otvaranje portala, koji će okupiti programere iz manjih gradova u kojima, tvrde učesnici današnjeg događaja, ima priličan broj, ali nedostaje kompanija u tim mjestima. (A.H.)

foto: Dijana Muminović