Alarmantno stanje zubi kod djece: Osam puta više karijesa od svjetskog prosjeka

Umjesto u prvoj, djeca nam na preglede dolaze tek u 6 godini života, uglavnom sa jako zapuštenim oralnim zdravljem, kažu stomatolozi zeničkog Doma zdravlja. Oni apeliraju na savjest i odgovornost roditelja kojima bi zdravi zubi njihove djece trebalo da su važni.

Odjel stomatologije, s druge strane, provodi sve više edukativnih akcija i planira približavanje stomatologa i pedodonta djeci u njihovim školama.

Sa ovog odjela je i pokrenuta inicijativa za obaveznim pregledom zuba djece prilikom sistematskih ljekarskih pregleda pred polazak u školu. Ti su pregledi šestotogodišnjaka i ove godine pokazali alarmantne podatke.

Kako navodi dr Aida Hrnjić Imamović, specijalistica dječije i preventivne stomatologije situacija je vrlo loša.

„Roditelji ne da nisu osviješteni za očuvanje higijene i zdravlja mliječnih zuba, već ne paze da njihova djeca imaju zdrave ni stalne zube. Mi dajemo termine, naručujemo djecu, ali roditelji ne dovode djecu, niti pokazuju neki veliki interes za to.“

Nažalost, sve je veći broj djece tinejdžerske dobi sa protetskim nadomjestcima. Na nezavidne podatke o oralnom zdravlju djece ukazano je i njima, kroz edukativne aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, 21. marta.

Prof. dr prim. spec. Edin Selimović, oralni hirirug Doma zdravlja objasnio je učenicima OŠ Vladimir Nazor kako se obavlja pravilno pranje zuba, naglašavajući:

„Svjetski prosjek je 1,3 pokvarena zuba u ustima osmogodišnjaka, dok u Bosni i Hercegovini djeca tog uzrasta imaju u prosjeku 10 pokvarenih zuba. To je za osam puta više.“

Sa Odjela stomatologije napominju da zdravlje zuba mališana počinje dobrim zdravljem majki dok planiraju trudnoću, a nastavlja higijenom zuba od kada počnu nicati, te obaveznom preventivnom posjetom stomatologu u prvoj godini života. Zbog sveopće lošeg dentalnog statusa djece u Zenici, Dom zdravlja će započeti s projektom dolaska stomatologa i pedodonta u osnovne škole i educiranja učenika nižih razreda o pravilnoj higijeni zuba. (Alma Huskić)