Željko Bebek posjetio Selmu, Zeničanku u srcima Jugoslavije

Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, Selma odlazi do Željezničke stanice, a Vlado Dijak joj nosi kofer. ‘Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim’, nastaju stihovi, a zatim i kultna pjesma Selma, čija protagonostica danas ima 89 godina, živi u Zagrebu, a često je posjećuje pjevač koji o njoj pjeva već više od 40 godina – Željko Bebek.

‘Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresovao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u voz u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao ‘Selma, ne naginji se kroz prozor’ – ispričala je svojevremeno Selma Borić o nastanku pjesme.

Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: ‘Ja sam ta Selma!’.

Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., koje je zahvaljujući Goranu Bregoviću postao jedan od najvećih jugoslovenskih hitova pjeva se i danas na koncertima širom regije, a svaki novi susret danas 89-godišnje Selme i pjevača Željka Bebeka izaziva posebne emocije. Sa suprugom Ružicom rado svrati do Selme u njen zagrebački dom.

‘Susreti s njom su uvijek prepuni emocija. Ona je danas prekrasna baka za koju me veže ista pjesma više od 40 godina. Zvao sam je na koncert za Dan žena u Cibonu, ali zdravlje je nije poslužilo’, ispričao je za Gloriju muzičar čija je Selma bila gošća u prvom redu na koncertu u Lisinskom prije tri godine.

… u posjeti kod moje drage Selme … #selma #bijelodugme

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek) on

Selma Borić rođena je u Zenici 1929. godine. Selmin otac je Asko Borić, poznati zenički ljekar i bivši načelnik Zenice, čovjek po kojem je u tom gradu ime dobila „najduža, najnaseljenija i najsretnija ulica u Bosni i Hercegovini, a možda i svijetu“. Ako ne vjerujete pitajte pasionirane igrače TV Binga i Lota, koji će vam se zakleti da je do sada pola dobitaka završilo u „Aska Borića“ 4.

Starija sestra Selme Borić, pokojna Nura – Marija, poznata je starijim Mostarcima kao dječja doktorica, inače je bila supruga osnivača „Hepoka“, Osmana Pirije.

Pjesma „Selma“ objavljivana je u novinama više puta još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a Bijelo Dugme snimilo ju je čak tri puta – prvi put studijska verzija izašla je 1974., na prvom albumu grupe pod nazivom „Kad bi’ bio bijelo dugme“, mnogima je bolja i poznatija živa verzija s ploče „Koncert kod Hajdučke česme“.

Selma Borić se nakon završetka Građevinskog fakulteta u Zagrebu, zaposlila u Skupštini Grada Zagreba. Bavila se i književnošću, objavljivala tekstove u brojnim časopisima, a napisala je knjigu “Selma putuje u Pariz”, iako tamo nikada nije bila.

I danas živi u Zagrebu i ima 89 godina.

Gloria/Bljesak/ZenicaInfo