ZDK: Završena obuka predsjednika timova za izradu Plana integriteta u borbi protiv korupcije

Uspješno je jučer završena obuka predsjednika komisija za izradu plana integriteta u institucijama Zeničko-dobojskog kantona, koji je realizovala Vlada Zeničko-dobojskog kantona u okviru Akcionog plana za borbu protiv korupcije 2017.-2019.

Učesnici su na obuci imali priliku da pokušaju prepoznati pojedine faktore rizika koruptivnog ponašanja i kontrolne mehanizme za njihovo sprječavanje u institucijama gdje rade, te podijele međusobna iskustva i prijedloge za izradu planova integriteta.

Postignut je dogovor da prvi nacrti planova integriteta budu dostavljeni Timu Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije do kraja juna, radi davanja prethodnog mišljenja, kako bi nakon toga rukovodioci institucija donijeli iste čime bi i započela njihova implementacija. Za to vrijeme članovima komisija bit će na raspolaganju stručna i savjetodavna pomoć od strane Tima, saopšteno je iz sjedišta Vlade ZDK.

Ovaj projekat podržale su Mreža nevladinih organizacija ACCOUNT i Fondacija Infohouse, čime je nastavljena vrlo uspješna saradnja Tima sa ovom nevladinom organizacijom.