Kako je došlo do incidenta na sjednici Gradskog vijeća Zenice

Kamere Televizije Zenica jučer su na sjednici Gradskog vijeća zabilježile scenu, koju su prenijeli brojni mediji.

Nakon što je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, sa govornice prigovorio vijećniku Mensudu Kelešturi (A-SDA) da je potpisao aplikaciju Ustavnom sudu, koju su sastavili kladioničari, Keleštura je ustao i bacio rokovnik prema govornici.

Dan poslije akteri kažu…

Kasumović: Ovo je napad na instituciju gradonačelnika!

Ono nije napad na Fuada Kasumovića, ono je napad na instituciju gradonačelnika. Ono ne priliči jednom gradu, niti jednom vijećniku! Međutim, građani su birali te vijećnike, nisam ja, – izjavio je danas gradonačelnik, Fuad Kasumović, za Televiziju Zenica.

Suština je slijedeća, građani Zenice su to na prošloj sjednici Vijeća vidjeli. Kada se hvalio da je pomogao ljudima u poplavama, a tada je također bio vijećnik u Gradskom vijeću, ja sam pokazao dokument i uplatnicu, na kojima se vidi da je on naplatio oko 2.5 hiljade maraka za taj svoj navodni humanitarni rad, – kaže Kasumović, dodajući da je na jučerašnjoj sjednici namjeravao javnosti staviti na uvid kopiju aplikacije, sa zahtjevom za ispitivanjem zakonitosti Odluke o komunalnim taksama, koja sadrži i odredbe o povećanju taksi za kladionice, što ju je vijećnik Mensud Keleštura, uputio Ustavnom sudu FBiH. Dvije aplikacije, ona koju je uputio Mensud Keleštura i druga, koju su uputili predstavnici kladioničara, po Kasumovićevim riječima, identične su.

Decidno, precizno, na dvije stranice, na tečnom hrvatskom jeziku, isti tekst i zarez i tačka, nije slovo promijenio, jedno su uputili kladioničari, a drugo je potpisao gospodin Keleštura, za što je, ja mislim, dobio finansijsku naknadu. I da ne bi građani Zenice vidjeli taj dokument, on je taj igrokaz napravio. Ono je sramno, ono je ispod svakog dostojanstva i nivoa, ja stvarno nemam komentara, – riječi su gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, koji je dodao da je ovaj vijećnik, zajedno sa nekim članovima zeničke SDA, do sada protiv njega pokrenuo 37 krivičnih prijava i 9 sudskih postupaka, izrazivši uvjerenje da od toga nema ništa.

Ja svoj posao radim časno i tu nema nikakve dileme, ali građani moraju  znati, na slijedećim izborima, ko je kakav, – zaključio je Kasumović.

Keleštura: Na kraju sam bio prisiljen da reagujem na način na koji sam reagovao

Poslije niza zlonamjernih neistina i laži, koje već 15 mjeseci gospodin Kasumović govori za govornicom Gradskog vijeća, a koje su mi na porodičnom i sigurnosnom planu proizvele jako mnogo neprijatnosti i čime sam, praktično zbog okrivljavanja da sam korumpirani vijećnik, označen kao meta mnogih sugrađana, a time je ugrožena moja bezbjednost, isticanja da sve moje inicijative mogu baciti niz vodu, čime me je politički dotukao, iznošenja neistine da sam magistrirao u nekim Kaćunima itd, itd, ja sam na kraju bio prisiljen da reagujem na način na koji sam reagovao. Ni sudstvo, kojem sam prije godinu dana podnio tužbu, još nije riješilo slučaj klevete, za koju sam prijavio gospodina gradonačelnika, – izjavio je Mensud Keleštura, vijećnik u Gradskom vijeću Zenice.

O incidentu kaže:

U afektu sam uradio ono što sam uradio, cijenim da to nije civilizacijski potez, međutim, tako je kako je.

Taktika spaljene zemlje

Prema riječima sociologa, Seada Pašića, ovakve scene pred izbore postale su kod nas normalna pojava.

Počela je predizborna kampanja, počela je grubo, počela je đonom, to se u politici zove taktika spaljene zemlje. Kako bude vrijeme odmicalo, do oktobra, sve će biti izraženija svaka vrsta verbalnog, fizičkog, emotivnog nasilja, koje je očigledno danas postalo prihvatljivo, jer ljudi se ne bune, a pogotovo birači tih partija se ne bune protiv tog divljaštva, prostakluka i barbarizma. Oni smatraju da je to kako treba, – zaključuje Pašić.