Put ka cjelovitosti – trening samopomoći Elene Antonovske održan i u Zenici

Motivacijska seansa nazvana Put ka cjelovitosti, okupila je u subotu Zeničane željne saznanja o popularnoj praksi samopomoći, koju Zapadni svijet već decenijama koristi u razvijanju individualnih potencijala, s ciljem uspješnijeg suočavanja sa životnim izazovima i postizanja životnih ciljeva.

Predavanja iskusnih trenera za lični razvoj sve su popularnija i kod nas, a cilj im je pomoći pojedincu da, usvajanjem jednostavnih mentalnih vještina, oslobodi vlastiti potencijal za stvaranje novih i kreativnijih ideja, modela i ponašanja, koji vode do uspjeha.

Naš je život često preopterećen mnogim aktivnostima. Većinu njih generišemo mi sami, čisto da bismo se nečim bavili. Želeći da shvatimo sebe i da razumijemo ko smo, a da nas pri tom svijet prihvati, mi sami težimo preopterećenju. I onda, ne postižemo ono što želimo u punom potencijalu i kapacitetu, sve dok ne postavimo sebi duboka, životna pitanja, koja redefinišu i unapređuju naš život. Odgovori na ova pitanja nas dovode do alternativnih načina življenja i sudjelovanja u svijetu. Sve počinje od nas samih, – ovako svijet napetosti i nezadovoljstva, koji bi nam oslobađanjem vlastitih potencijala mogao postati mnogo ugodniji i uspješniji, tumače treneri za lični razvoj.

Jedna od njih je Makedonka, Elena Antonovska, koja je i Zeničanima predstavila neke od široko prihvaćenih metoda samopomoći, tokom besplatne seanse održane u subotu u Šahovskom domu. Susret sa Zeničanima donio joj je, kaže, mnogo zadovoljstva.

Moj posao je da ljudima pomognem, da ih podržim i usmjerim kad su u problemu, bez obzira da li je to bolest ili želja da napreduju, ostvare svoje ciljeve i imaju bolji, mirniji i ispunjeniji život, – kazala je Elena Antonovska našoj repoterki, Nermi Hamzić.

Ja se bavim energetskom praksom, meditacijama. Pošto sam terapeut, ljude nastojim obučiti kako se sve to radi i kako da sami upravljaju svojim životom. Meditacija je jedan od načina da se čovjek smiri, to je prvo i osnovno. Ponekad je meditacija sve što je čovjeku potrebno. Meditacijom uspijevamo da disciplinujemo svoj um, a meditaciju postižemo ako smo uspjeli u jednom momentu prestati postojati, odnosno biti tu, ali bez misli i emocija. To je sredstvo da postignemo svoj unutrašnji mir. Kroz taj proces dobijamo uvid i upoznajemo sebe, kako bismo se mogli stvarno razvijati, – objašnjava Antonovska, koja u narednim sedmicama, nakon Zenice, sa svojim predavanjima namjerava obići cijelu Bosnu i Hercegovinu, kako bi ljudima pomogla da se uspješnije nose sa savremenim životnim izazovima.

Elena Antonovska rođena je i živi u Skoplju. Profesionalni je trener, a vještine je stekla na Erickson Collegeu, renomiranom međunarodnom koledžu za coaching i humani razvoj.