VIDEO: Objavljen snimak hapšenja pripadnika Prnjatove narko grupe

U sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u 11 sati u Zagrebu sazvana je press konferencija o velikoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena “NANA” u kojoj su, uz predstavnike hrvatske policije, sudjelovali i predstavnici DORH-a i Carine, te predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e.

Hrvatska policija je prošle sedmice razbila krijumčarski lanac koji je iz Južne Amerike u Europsku Uniju među brodskim kontejnerima švercovao 100 kilograma kokaina, a koji je policija zaplijenila u luci u Rijeci.

U srijedu su uhapsili osam osoba koje sumnjiče za udruživanje u zločinačko udruženje, a među uhapšenima je i Stjepan Prnjat, poznat kao “hrvatski Escobar” kojem se u Hrvatskoj trenutno sudi za pranje novca. Prnjat je u Italiji već odslužio zatvorsku kaznu od deset godina i osam mjeseci zbog optužbi da je od 2005. do 2007. godine bio šef krijumčarskog narkolanca, piše Jutarnji.

Stjepan Prnjat inače je rođen u Zenici, a početkom ‘90-ih godina obreo se u Njemačkoj, u potrazi za poslom. Od 2000. godine, kako pišu hrvatski mediji, u poslu je sa drogom.

Kada smo dobili informaciju, prepoznali smo njenu vrijednost. U dokumentaciji su se pojavile osobe koje su predmetom našeg interesa više od 10 godina. Znali smo da ne možemo ovo krim-istraživanje sami odraditi zato što pripadnici narko-kartela rade na međunarodnom planu. Pozvali smo zato naše dugogodišnje partnere s kojima smo radili na sličnim slučajevima – kazao je na početku konferencije Ante Gudelj, načelnik uprave kriminalističke policije.

Radili smo sa španskom policijom kad smo zaplijenili više od dvije tone kokaina. Sarađivali smo i s američkom DEA-om. Temeljem te saradnje pokrenuli smo krim-istraživanje, a oni su dali sve od sebe da to usuglase s pravosudnim tijelom. Kolege iz Slovenije, Njemačke, Holandije pokrenuli su paralelna istraživanja. Operacija je tražila i uključivanje ostalih partnera. Ured DEA-e je otvorio regionalni ured u Zagrebu, tu su bili i policija iz Španije, Italije i Austrije – rekao je Gudelj i napomenuo kako se radi o jednoj od najzahtjevnijih akcija ikad koja je koordinirana iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije u Zagrebu te je trajala više od godinu dana.

Na konferenciji je prikazana i snimka operacije hapšenja pripadnika grupe pod vodstvom Stjepana Prnjata u Rijeci.