Porezna uprava uz Osmi mart: Obavezna prijava estradnih programa

foto: Glas.ba

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike koji organizuju izvođenje žive muzike da su dužni blagovremeno izvršiti svoje zakonom propisane obaveze.

Tri dana prije početka organiziranja žive muzike u ugostiteljskom objektu treba prijaviti dan početka i dan završetka organizovanja žive muzike. Nadležnoj poreznoj ispostavi potrebno je podnijeti prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo, u propisanom roku, odnosno u skladu sa kantonalnim zakonima. Sa izvođačem žive muzike potrebno je zaključiti ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunati, obustaviti i prijaviti porez na dohodak, doprinose za PIO/MIO i doprinose za zdravstveno osiguranje.

Porezna uprava je podsjetila da su izvršavanjem ovih obaveza subjekti pošteđeni sankcija i mjera kao što su novčane kazne u iznosu od 500,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice i novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM, te novčane kazne za fizičko lice u iznosu od 200,00 KM do 3.000,00 KM.

Pred nastupajući praznik 8. mart – Dan žena Porezna uprava Federacije BiH će vršiti pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata radi provjere zakonitog organiziranja muzike uživo, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.