Zbog pogibije trojice mladih Zeničana: Vozaču “forda” 2,5 godine zatvora

Kantonalni sud u Zenici izrekao je presudu kojom je Senada Šarića (60) iz Zenice osudio na dvije i po godine zatvora jer je skrivio stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Benaris Telalović (21), Nedžad Delić (22) i Haris Pajić (21), dok je teške povrede zadobio Medaris Imamović (21).

Nesreća se dogodila u 17. septembra 2016. godine, oko 22 sata, u naselju pečuj kod Zenice, kada su se sudarili “ford fokus” kojim je upravljao Šarić i “alfa romeo”, za čijim upravljačem je bio 21-godišnji Benaris Telalović. On i suvouzač iz “alfe” Nedžad Delić stradali su na mjestu nesreće, dok je naknadno u bolnici od zadobijenih povreda podlegao i Haris Pajić (21), koji je bio s njima u vozilu.

Sudar bio neizbiježan

Kako se navodi u presudi, Šarić je kobne večeri, ispred pekare “Ditta” koja se nalazi u sklopu platoa benzinske pumpe Almy koja se nalazi sa desne strane magistralnog puta Zenica-Doboj, otpočeo radnju uključivanja na magistralni put, svjestan da je na tom dijelu  puta to strogo bilo zabranjeno jer su saobraćajne trake razdvojene udvojenom punom razdjelnom linijom. Osim toga, prošao je pored saobraćajnog znaka “STOP”, kao i dopunskog znaka “obavezan pravac kretanja 2 desno”.

– Time je stvorio iznenadnu i neočekivanu prepreku na putu za vozača “alfa romea” koji je naišao iz pravca Zenice – navodi se u presudi.

Došlo je naleta i udara prednje strane “alfa romea” u prednju lijevu stranu “forda”, nakon čega se “alfa romeo” odbio u lijevu stranu i pritom udario u “labudicu”, koja je bila parkirana sa lijeve strane kolovoza.

– Ne pridržavajući se prometnih propisa ugrozio je javni promet i doveo u opasnost život ljudi, čime je prouzrokovana smrt tri osobe i teška tjelesna ozljeda jedne osobe, čime je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa – navodi se u presudi koju je izreklo Vijeće kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović.

Sud je kod donošenja odluke o kazni cijenio način, težinu i posljedicu počinjenog krivičnog djela. Pored toga, sud je kod izricanja kazne zatvora cijenio i doprinos vozača automobila “alfa romeo”, te činjenicu da je vozač tog vozila vozio nedozvoljenom brzinom od 143,46 km/h, a gdje je ograničenje brzine od 80 km/h, te što je vršio radnju preticanja na mjestu gdje to nije bilo dozvoljeno.

– Velika brzina vozila “alfa romea” je dovela do toga da je sudar bio neizbježan. Da je vozač “alfa romea” vozio dozvoljenom brzinom, vjerovatno bi došlo do blažih posljedica – navedeno je u obrazloženju presude.

Kao olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, sud je cijenio činjenicu da nikada prije nije krivično, niti prekršajno kažnjavan, da se korektno vladao tokom glavnog pretresa, te izrazio kajanje zbog nastale posljedice.

– Također, sud je uzeo u obzir i to da je teška posljedica veoma pogodila optuženog, a što se moglo vidjeti iz ponašanja optuženog na glavnom pretresu – stoji u obrazloženju.

Porodice nisu tražile krivično gonjenje

Kod donošenja odluke o kazni, sud je cijenio i izjave porodica stradalih mladića, koji ne terete optuženog, niti su zatražili njegovo krivično gonjenje.

Otežavajućih okolnosti sud nije našao.

Šariću je ovom presudom u kaznu uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 23. septembra 2016. do 7. decembra iste godine.

Osim toga, zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilom u trajanju od dvije godine, koja stupa na snagu nakon izdržavanja kazne zatvora, a dužan je i platiti troškove krivično-pravnog postupka.

Izvor: Faktor