FOTO: Oštećen objekt Crkve svetog Ilije, Odbor za međureligijsku saradnju osuđuje vandalizam

U ranim jutarnjim satima 3. marta dogodila se krađa dijela oluka i nastrešnica, putem koje je načinjena znatna materijalna šteta na nacionalnom spomeniku kulture BiH, crkvi sv. Ilije Proroka u Zenici, saopšteno je iz Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

​Odbor za međureligijsku saradnju oštro osuđuje ovaj vandalizam nad objektom velike religijske i kulturne vrijednosti. Crkva sv. Ilije simbolom je dijaloga, međureligijske saradnje i mira za naš grad, crkva koju su oci bosanski franjevci uvijek otvarali za brojne događaje, koji su Zenicu činili i čine tako posebnim gradom.

Stoga, očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj i podsjećamo da su crkve i džamije duše vjernika, mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra.

Nadležne policijske i pravosudne organe pozivamo da učine sve kako bi se pronašli počinioci i dostatno sankcionisali te se time poslala jasna poruka da se u svetinje ne smije dirati. Zenički vjerski objekti, crkve i džamije, tu su, sva ta moguća stoljeća, preživjeli ratove i nemire i ne smijemo dozvoliti da ih neko skrnavi u miru, saopštio je danas Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici.