FMUP: Blokada je bila osmišljena s ciljem izazivanja opšte nesigurnosti

Iz Federalnog ministarstva policije (FMUP) ističu da je jučerašnja i sinoćnja blokada ključnih raskrsnica u FBiH, odnosno petlji u Sarajevu, Tuzli i Zenici bila osmišljena akcija s ciljem da se izazove opća nesigurnosti i ugrozi javni red.

Grupe demobilisanih boraca blokirale su jučer i sinoć petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrsnicu magistralnih puteva M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralni put M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan na magistralnom putu M17 Konjic-Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevu, navode iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema tim navodima bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su demobilisani pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i podstrekači protesta.

“Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH – Sarajeva, Tuzle i Zenice. Evidentno je da je blokada osmišljenja i izvedena s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH. Također je evidentno da učesnicima protesta manipulišu i na njih utjecaj vrše osobe koje su direktno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH”, tvrde iz FMUP-a.

Kako ističu iz FMUP-a na to ukazuju i činjenice da su Vogošćansku petlju blokirale osobe koja su na tu lokaciju dovezena uglavnom sa područja Cazina i Velike Kladuše, da su blokadu na planinskom prijevoju Ivan izvršile osobe uglavnom sa područja Konjica, Bugojna i drugih dijelova Srednjebosanskog kantona, dok su blokadu petlje Šićki Brod izvršile osobe sa područja Lukavca, Gračanice, Srebrenika i manjim dijelom iz Tuzle.

Federalni policijski organi poduzet će sve mjere u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i nadležnosti u cilju osiguranja sigurnosti građana i javnog reda i mira u Federaciji BiH.