ASDA Zenica: Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje moderna prevara

U oblasti zapošljavanja, kao i u ostalim oblastima društvenog života, dešavaju se razni oblici malverzacija i zloupotreba, koji su najčešće rezultat nepotizma, stranačkih uticaja i drugih vidova koruptivnog djelovanja, smatraju u Kantonalnom odboru ASDA Zenica.

Danas smo svjedoci još jednog od modernih načina zloupotrebe programa sufinansiranja zapošljavanja za 2018. godinu po projektu Federalnog zavoda za zapošljavanje. U Zeničko-dobojskom kantonu javni poziv za Program sufinansiranja zapošljavanja zatvoren je 27.02.2018. godine u 09,30 sati, navodno zbog dovoljnog broja pristiglih prijava i ograničenosti sredstava, a da isti, ustvari, nije bio uopće otvoren i dostupan za ozbiljne aplikacije poslodavaca. Poslodavcima i nezaposlenim licima nije data šansa niti mogućnost da se prijave na javni poziv sa već pripremljenim projektima jer im nije omogućen pristup elektronskim programskim aplikacijama. Na ovaj način stvoreno je nepovjerenje građana i najvećeg broja poslodavaca u zakonitost i objektivnost realizacije ovog projekta, a postoji objektivna sumnja da je aplikacija programima sufinansiranja zapošljavanja bila omogućena samo unaprijed odabranim i politički podobnim poslodavcima.

Stranka demokratske aktivnosti ASDA poziva nadležne organe da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima izvrše provjere realizacije ovog javnog poziva za sufinasiranje zapošljavanja, a našim građanima skrećemo pažnju na još jednu u nizu modernih prevara koje nam priređuju aktuelne vlasti, navodi se u saopštenju Kantonalnog odbora ASDA Zenica.