Ove godine biće utopljeno pet školskih objekata u ZDK

U Zenici je danas potpisan Sporazum o razumijevanju za učestvovanje u projektu Energijske efikasnosti u BiH za ovu godinu, koji podrazumijeva utopljavanje 5 škola na prostoru ZDK. To su Gimanzija „Muhsin Rizvić“ Kakanj, Mješovita srednja škola „Stjepan Radić“ Usora, „Druga osnovna škola“ Zavidovići, Gimnazija u Visokom i Osnovna škola „Vladimir Nazor„ Zenica.

Uz direktore ovih škola, Sporazum su potpisali i Mensur Sinanović, resorni kantonalni ministar i Mustafa Čopelj, predstavnik Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

– Projekat Energijske efikasnosti na prostoru ZDK implementira se uspješno već treću godinu i do sada je utopljeno 9 škola, u kojima su rekonstruisali prozore, kotlovnice, fasade i slično, – napominje Mensur Sinanović, resorni kantonalni ministar, navodeći da je će u ovogodišnje radove u još 5 škola biti uložen 1 milion i 300.000 KM, što su sredstava kredita Vlade ZDK kod Svjetske banke, a preko Međunarodne asocijacije za razvoj.

Projekat Energijska efikasnost u našoj zemlji implementira se u periodu od 2016. do 2019. godine i ukupna vrijednost investicije za Federaciju je 19 miliona dolara, – ističe Mustafa Čopelj, voditelj ovog projekta u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, navodeći da su do sada obnovili 28 objekata, a ove godine je u planu još njih 15.

Uz unapređenje komfora u školama, cilj projekta je i postizanje ušteda u potrošnji električne energije i emisiji ugljen dioksida, a početak radova planiranih u sklopu ovog projekta predviđen je sa krajem ove školske godine. (V.J.)