Nova zbirka pjesama „Sančopanteske“ Merime Handanović, svijet je što kuca u vremenu

Mlada pjesnikinja Merima Handanović nakon dvije godine od objavljivanja svoje prve zbirke pjesma „Kihoteske“, javnosti se predstavlja sa svojom novom zbirkom „Sančopanteske“, čiju promociju očekujemo u Općoj biblioteci Zenica početkom mjeseca marta.

Druga zbirka poezije Merime Handanović objavljena je u izdanju Opće biblioteke Zenica, kao i prva zbirka „Kihoteske“, a promocija će biti upriličena u ponedjeljak, 5. marta sa početkom u 18.30 sati u prostorijama Čitaonice Opće biblioteke Zenica. O knjizi će govoriti: magistrica Emina Selimović, profesorica Safija Vehabović, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović i direktor Opće biblioteke Zenica Midhat Kasap.

Emina Selimović, urednica zbirke poezije „Sančopanteske“ je izjavila: „Merima Handanović u svojoj zbirci „Sančopanteske“, u svijetu rasapa svih formi, traga za cjelinom, makar u tragovima. Zato je u ovoj zbirci sve u stalnom pomijeranju iz ležišta automatizirane percepcije. Čak se i glas kojim govori lirski subjekt ostvaruje i kao glas Drugog, čime pjesnikinja u vlastiti poetski diskurs uvodi njegovo ukupno, i historijsko, i socijalno, i egzistencijalno, i intimno iskustvo, bez njihovog redukcionističkog razdvajanja.“

Merima Handanović je magistrirala na Filozofskog fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za b, h, s jezik i književnosti naroda BiH. Zaposlenica je Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na poziciji PR menadžer/lektor. Njena poezija je objavljivana u međunarodnim zbornicima poezije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoji Crnoj Gori, a uvršena je i u dvije Antologije poezije Književnog kluba Sombor. Učesnica je mnogih manifestacija od kojih su značajnice: Zeničko proljeće, Šopovi dani na Plivi, Obilježavanje 101 godišnjice od smrti Muse Ćazima Ćatića. Svojom drugom zbirkom poezije stvara poetski svijet „Sančopanteski“, koje kucaju u vremenu i time ostavlja značajan doprinos bosanskohercegovačkoj književnosti.

PressCenter Team