Sanja Renić: Arhitektonski haos u Zenici dovodi u pitanje sve – od sigurnosti građana do razvoja turizma

Na 18-oj sjednici Gradskog vijeća Zenice, vijećnica Naše stranke Sanja Renić tražila je skidanje pet tačaka dnevnog reda.

Jedan od razloga je bio taj što je izvjestilac o tim tačkama bila Semira Karić, pomoćnica načelnika za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, protiv koje je Kantonalno tužilaštvo potvrdilo krivičnu prijavu.

S obzirom na to da je u ovom slučaju otvoren krivični postupak za krivično djelo počinjeno u obavljanju službene dužnosti, gradonačelnik je u skladu sa članom 59. Zakona o državnim službenicima bio dužan odmah suspendovati gospođu Semiru Karić do donošenja pravomoćne presude nadležnog suda”, rekla je Renić.

Unatoč tome, Vijeće je odbilo Renićkin prijedlog, podsjeća Naša stranka Zenica.

Tačka 6 je bila Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o građevinskom zemljištu Grada Zenice. Prijedlog je nezakonit, dodaje se u saopštenju.

On je donesen na osnovu Zakona o građevinskom zemljištu FBiH i Statuta Grada Zenice, ali, osim pomenutih, ovu oblast definira i Zakon o stvarnim pravima i Pravilnik o postupku Javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona, gradova i općina, a s tom legislativom Prijedlog nije usklađivan”, kaže Renić.

Tačka 7 bila je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Crkvice.

Zakon jasno nalaže da prilikom donošenja Odluke o pristupanju izrade regulacionih planova moraju biti definisana sredstva i izvor sredstava za izradu planskog dokumenta, a to u prijedlogu nije navedeno, nego će to neko naknadno dogovoriti u ‘četiri’ oka,” ističe Renić.

Tačka 8 bila je Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Kamberovića ravan i Padina. Razlozi za njegovo odbijanje su isti kao i za tačku 7.

Nezakonitost je razlog zašto je Sanja Renić tražila povlačenje tačaka 9, 10 i 11, navodi se.

Vijeće Grada Zenice, tačnije njegova većina, kad je u pitanju urbanizam, služi za ozakonjenje kriminalnih radnji koje pojedincima donose ogroman profit. Žrtve su, kao i uvijek, građani. Zenica će zahvaljujući ovakvom urbanističkom poslovanju postati najveća favela u Evropi. Imamo arhitektonsko ludilo koje dovodi u pitanje sve, od sigurnosti građana do razvoja turizma. Lokalni izbori su još uvijek daleko, ali dovođenjem poštenije garniture na vlast na većim nivoima, građani na izborima u oktobru mogu uticati da se spriječi daljnje ruiniranje Zenice”, ističe Renić u današnjem saopštenju za javnost.