Gradonačelnik Zenice i predstavnici NS BiH razgovarali o rekonstrukciji Bilinog polja i proširenju Trening centra

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je danas u svom kabinetu delegaciju Nogometnog saveza BiH. Generalni sekretar NS BiH, Jasmin Baković, ekspert za infrastrukturu, Nihad Hodžić i Alija Porča, direktor Trening centra NS BiH informisali su gradonačelnika o planovima bh. kuće nogometa kada su u pitanju stadion Bilino polje i Trening centar NS BiH.

Prema riječima generalnog sekretara NS BiH, Jasmina Bakovića, reprezentaciju BiH u septembru i oktobru 2018. godine očekuju utakmice protiv Sjeverne Irske i Austrije u okviru Lige nacija, dok u proljeće naredne godine počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Silom prilika, zbog suspenzije Bilinog polja, posljednju utakmicu kvalifikacija za SP u Rusiji A reprezentacija BiH je protiv Belgije igrala na Grbavici. UEFA podiže standarde i kriterije ali i daje novac kojeg želi uložiti na pravi način. Stručni tim UEFA za infastrukturu će 16. aprila posjetiti BiH i obići će i Bilino polje“, rekao je Baković.

Stadion Bilino polje ispunjava osnovne uslove strogih kriterija UEFA-e i delegacija NS BiH dobila je uvjeravanja gradonačelnika Kasumovića da će stručni tim UEFA prilikom posjete Zenici imati priliku vidjeti prezentaciju projekta rekonstruisanog Bilinog polja. Prema ranijim sugestijama UEFA i NS BiH, stadion Bilino polje trebao bi povećati svoje kapacitete za minimalno 5.000 sjedećih mjesta. Taj bi se plan ostvario rekonstrukcijom južne i sjeverne tribine, kao i nadogradnjom istočne tribine.

Grad Zenica spreman je Nogometnom savezu BiH predložiti da Bilino polje bude nacionalni stadion, kako bi se iskoristili svi fondovi međunarodnih asocijacija i stadion doveo u optimalno stanje. Spremni smo djelimično i sufinansirati rekonstrukciju stadiona, sve kako bi se utakmice reprezentacije BiH i u buduće igrale u našem gradu. Svim svojim kapacitetima smo na raspolaganju NS BiH, UEFA i FIFA i mislim da Bilino polje i Zenica, zbog svog položaja, izgrađenog Trening centra ali i tradicije, trebaju biti među prvim opcijama za buduće projekte“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Obzirom na iskazani interes NS BiH za proširenjem kapaciteta Trening centra NS BiH na Crkvičkom brdu, koje bi se ogledalo u izgradnji još jednog nogometnog terena i novih smještajnih kapaciteta, Grad Zenica i u ovom projektu spreman je biti maksimalno kooperativan. U tom smislu svakako da će pomoći i novi Regulacioni plan koji se za ovaj dio grada planira usvojiti do jeseni 2018. godine, saopšteno je iz sjedišta Gradske uprave.