Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH: Zahvalnost Vladi FBiH i podrška novom Zakonu o PIO

Na sjednici Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH, održanoj u utorak prošle sedmice u Zenici, razmatrana je i informacija o davanju mogućnosti suprugama šehida/poginulih boraca da nakon navršenih 45 godina ostvare pravo na porodičnu penziju, odredbama novog Zakona o PIO.

„Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH i njeni rukovodeći organi izražavaju zahvalnost za razumijevanje problema naše vrlo osjetljive grupacije supruga šehida i poginulih boraca, koje su same ili uz vrlo malo pomoći drugih iznjedrile i izvele na pravi put potomke naših najvećih sinova.

Za razumijevanje problema sa kojim su se suočavale ove supruge šehida i poginulih boraca, želimo da našu veliku zahvalnost iskažemo prvenstveno našem resornom ministru gospodinu doc.dr. Salki Bukvareviću koji je učinio sve kako bi nam pomogao u prevazilaženju navedenog problema, premijeru Vlade FBiH g-dinu Fadilu Novaliću i svim članovima Vlade Federacije BiH među kojima posebno izvajamo g-dina Veska Drljaču, ministra rada i socijalne politike. Također, zahvaljujemo se i zastupnicima iz oba doma Parlamenta FBiH koji su podržali ovaj dio Zakona koji tretira supruge šehida i poginulih boraca i napokon njihovo vraćanje u pravo koje im je davno trebalo biti vraćeno.

Primjenom dosadašnjih propisa po osnovu Zakona o PIO/MIO FBiH oko 1.100 supruga šehida i poginulih boraca nisu mogle zadržati pravo na porodičnu penziju iz razloga što u momentu prestanka školovanja njihove djece nisu imale navršenih 45 godina života i mogućnost trajnog naslijeđivanja porodične penzije, ili iz razloga što ove žene nažalost nisu imale djecu sa šehidom/poginulim borcem pa ih samim tim nije imao ni ko uvesti u ovo pravo. Tim propisom pravo na porodičnu penziju je bilo trajno izgubljeno i na taj način su sve ove žene bile gotovo pa trajno diskriminisane u odnosu na sve ostale koje su ovo pravo koristile.

Novim Zakonom o PIO-u, odnosno članom 70. istog Zakona sve udove šehida i poginulih boraca imaju pravo na porodičnu penziju kada navrše 45 godina života bez obzira na sve druge uslove

pobrojane u članu 70. navedenog Zakona, što u prevodu znači da bez obzira da li su njihova djeca na redovnom školovanju ili ne, sve one navršavanjem 45 godina života stiču uslove da trajno naslijede porodičnu penziju bez obzira na sve druge uslove. Dakle, sve supruge šehida/poginulih boraca u Federaciji Bosne i Hercegovine će napokon biti u jednakopravnom položaju i više neće biti diskriminrane i na taj način će moći da na koliko toliko dostojanstven način provedu ostatak svog života uz ili bez svoje djece, nakon pogibije svog muža.

Sve naše članice, supruge šehida i poginulih boraca koje su već navršile 45 godina života, a izgubile su pravo na porodičnu penziju u proteklih dvadeset i više godina, obavještavamo da će do kraja mjeseca februara 2018. godine biti pozvane od strane svih naših općinskih organizacija u Federaciji BiH na konsultacije i davanje uputstava kako da podnesu ponovo zahtjev za porodičnu penziju u poslovnicama Penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH prema mjestu prebivališta“, saopštava Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH.