50 prijava za učešće u programu 23. MKM Zeničko proljeće

Zatvoren je javni poziv za dostavljanje aplikacija za učešće u programu 23. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće. Savjet za kulturu birat će između pedeset pristiglih prijava iz različitih sfera kulturnog i umjetničkog izražavanja.

U toku ove sedmice Savjet za kulturu, koji broji 11 članova, donijet će konačnu odluku o programima koje ćemo pratiti tokom ovogodišnjeg Zeničkog proljeća. – Savjet koji ima ulogu selektora sadržaja, programe bira na osnovu estetskih i kulturološko-vrijednosnih procjena, – kaže Zijad Softić iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica.

Javnim pozivom je naglašeno da će odabrani programi biti realizovani u prostorima Muzeja grada Zenice, Opće biblioteke, Bosanskog narodnog pozorišta ili drugim adekvatnim prostorima, uz korištenje postojeće tehničke opreme.

Za razliku od dosadašnjih manifestacija, koje su sadržavale 35 i više programa, ovaj put će biti biran manji broj pojedinačnih sadržaja. Kao i prethodnih godina, 23. Zeničko proljeće će pratiti poseban vizuelni identitet.

23. Zeničko proljeće bit će otvoreno 20. Marta, uz Dan Zenice u Bosanskom narodnom pozorištu i trajat će do 12. Aprila, Dana oslobođenja grada od fašizma. (S.H.)