VIDEO/Baletni spektakl u Zenici: Balerine zeničkog Ars Centra kvalifikovale se za učešće na svjetskom prvenstvu u Španiji

Ars Centar iz Zenice danas je bio domaćin kvalifikacija za takmičenje u baletu za zemlje Balkana. Ovaj jedinstveni događaj okupio je mlade baletne plesače iz BiH i nekoliko zemalja iz okruženja na sceni Bosanskog narodnog pozorišta.

Takmičari zeničkog Ars Centra bilježe u posljednje vrijeme izuzetno dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Za kratko vrijeme uspjeli su postići zavidan rejting u svjetskim organizacijama sličnog tipa. Kao nagrada za to, povjerena im je i ova organizacija Drugog Kvalifikacionog turnira za prostor Balkana u baletu.

Ovo takmičenje pomoći će balerinama da se kvalifikuju za učešće na Svjetskom prvenstvu, koje će biti održano u junu ove godine u Španiji.

U kvalifikacijama su nastupala djeca strosne dobi od 8 do 17 godina.

Ars Centar Zenica je po broju osvojenih bodova i ukupnom plasmanu proglašen najboljim baletnim plesnim centrom u regionu.

Specijalne nagrade DWC – besplatne kotizacije za svjetsko prvenstvo u Španiju dodijeljene su, po kategorijama: 

  1. Best Children Solo: Iskra Nadžak, ARS Centar;
  2. Best Mini solo Džena Sačak, ARS Centar;
  3. Best Senior Solo Adna Kujundžić;
  4. Best Junior or Senior Group, ARS Centar;
  5. Best Mini or Children Group (small or lager) Balet Mostar Arabeske i
  6. Best Junior solo Lena Markovića.

U kvalifikacijama je učestvovalo 90 takmičara, 18 su članovi ARS Centra Zenica. Zeničke balerine su osvojile ukupno 16 medalja, 1 pehar i 3 specijalne nagrade. (B.D.)

Pogledajte snimak prenosa takmičenja.

DANCE WORLD CUP BiH 2018

DANCE WORLD CUP BiH 2018

Posted by Sanja Sanjica Mladjenovic on Samstag, 17. Februar 2018