ZDK: Otvoreni konkursi za obrazovanje odraslih

U Zenici je bez završene osnovne škole 5.400 građana. Iz nadležnog kantonalnog ministarstva pozivaju sve građane iz Zeničko-dobojskog kantona da se prijave na konkurse za obrazovanje odraslih, koji će biti uskoro raspisani. Pohađanje nastave biće besplatno.

U šest srednjih škola u Zenici u toku su konkursi za obrazovanje odraslih prema propisima novog Zakona o obrazovanju odraslih, ranije poznatom kao vanredno polaganje nastave.

Škole koje su izvršile doregistraciju za obrazovanje odraslih mogu organizirati nastavu i polaganje ispita za obrazovanje odraslih.

Trenutno su u toku konkursi za kandidate u Ekonomskoj, Medicinskoj, Tehničkoj, Mješovitoj školi „Mladost“, Mješovitoj industrijskoj školi i Mješovitoj srednjoj školi.

Kandidati se mogu dokvalificirati i prekvalificirati za više od 30 zanimanja: medicinska sestra/tehničar, vozač, rudar, zavarivač, instalater centralnog grijanja, prehrambeni tehničar…

Po, riječima Bernadete Glijašević, pomoćnice kantonalnog ministra obrazovanja, prema propisima novog Zakona o obrazovanju odraslih, srednju školu vanredno je moguće završiti za jednu godinu kraće nego što ona traje u formalnom obrazovanju, s tim da je cilj da kandidati steknu kvalitetne kompetencije i znanja, a ne da ih što veći broj stekne diplomu.

„Akcenat je u ovom Zakonu stavljen na praktičnu nastavu, jer je fond sati praktične nastave u obrazovanju odraslih jednak onom u formalno, odnosno redovnom obrazovanju učenika. Kadar koji će realizirati nastavu je stručan, a postoji mogućnost i za upošljavanjem mladih profesora sa biroa rada“ , kaže Galijašević.

Takodjer, uskoro će biti raspisani konkursi za osnovno obrazovanje odraslih. Biće provedeno u 12 škola u ZDK. Samo u Zenici prema podacima Biroa rada ukupno 5.400 građana je bez završene osnovne škole, što je oko 25 posto od ukupnog broja onih na evidenciji nezaposlenih.

Pozivamo sve građane Zeničko-dobojskog kantona koji nisu završili osnovnu školu da se prijave na konkurse, jer će ova nastava za sve kandidate biti besplatna. Obezbjeđena su za te namjene sredstva iz budžeta ZDK“, dodaje pomoćnica ministra.

Škole su organizatori nastave i polaganja ispita, a cijene su odredili školski odbori. Prema riječima naše sagovornice, cijene za vanredno završavanje srednjih školama trebale bi biti slične onim iz ranijih godina.

Očekuje se da će se najveći broj kandidata prijaviti za zanimanja u Medicinskoj i Mješovitoj industrijskoj školi. (A.H.)