Oko 400 studenata iz Zenice dobit će boračke stipendije

Grad Zenica objavio je preliminarnu, a zatim i konačnu listu korisnika stipendija za školsku 2017./2018.godinu. Trenutno je u fazi žalbeni postupak studenata čije aplikacije nisu prihvaćene.

Ovaj konkurs proveden je nakon što je Ministarstvo za boračka pitanja opredijelilo 1.850.000 KM za za ove namjene. Navedena sredstva bi trebala biti dovoljna za otprilike 1.600 stipendija.

Međutim, po svemu sudeći, ovaj broj nije konačan s obzirom da postoji mogućnost da Ministarstvo poveća iznos sredstava za ove namjene.

U prošloj akademskoj godini, Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica zaprimilo je 586 zahtjeva, a ukupno su odobrene 354 stipendije.

Što se tiče ove godine još uvijek je konkursna procedura u toku jer su aktuelne žalbe studenata čije aplikacije nisu prohvaćene. Za studijsku 2017./2018.godinu zaprimili smo 543 zahtjeva, odbijeno je zbog neispunjavanja uslova 63 studenta, a bodovano je ukupno 480, – kaže Sumea Mujkanović, v.d. pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Ona je dodala da očekuje veći broj stipendija u odnosu na prošlu godinu s obzirom da je Ministar Čolaković najavio povećanje sredstava za stipendiranje studenata.

Pored stipendija Ministarstva za boračka pitanja, studenti imaju priliku aplicirati i na konkurs Ministarstva obrazovanja, a značajan broj stipendija izdvaja i Grad Zenica.

Kroz ova tri vida stipendiranja, iz Zenice tokom jedne godine bude obuhvaćeno oko 1400 studenata.

Korisnici boračkih stipendija sredstva mogu očekivati u aprilu nakon usvajanja kantonalnog budžeta. (N.G.)