FOTO: Devet godina zeničkog kviza ‘Edoteka’

Popularni kviz Edoteka obilježio je devetu godišnjicu. Već toliko vremena, svakog četvrtka, bez izostanka, ali uz sezonske pauze, Edin Sinanović i Senad Džanić, u Klubu 072 neumorno ‘cijede’ takmičare, ispitujući ih osnovne pojmove iz svih mogućih oblasti znanja.

Šalimo se. Pitanja su jednostavna, a jedno od rijetkih formalnih pravila kviza je dobra zabava, uz uvijek vesele domaćine.

40 pitanja je podijeljeno u četiri kategorije, a ekipa s najviše bodova osvaja prvo mjesto i simbolične nagrade. Onako drugarski, kao što među rajom i biva, nagrade se dodjeljuju i ostalim učesnicima, a uz godišnjice, poklone dobiju svi.

Sinoć smo poslali dvoje na besplatno putovanje u Veneciju i Veronu. Nagrade kojima obradujemo prvake najboljih petnaest ekipa, budu ulaznice za kino ili pozorište, stomatološke intervencije, frizerske usluge, pice ili druga hrana, sportska oprema…, – veli nam Edin Sinanović, koji je u Klub u posljednjih devet godina doveo imena poput Ramba Amadeusa, Elvisa J. Kurtovića, Erogenih zona i Regine.

Pitanja i odgovori se čitaju i izlistavaju na ekranu.

Kviz je dobio ime po jednom od autora pitalica, Edinu Sinanoviću, koji je u Zenicu prenio iskustva iz engleskih pabova. Edi i Senadu pri realizaciji svakog izdanja kviza zdušno pomažu Adnan Pojskic i Haris Suljić.

Prve Edoteke organizovane su u zeničkoj Kuglani, gdje se njeguje sport blizak srcu vječnih voditelja jedinog zeničkog klupskog kviza. Kada im je Kuglana postala pretijesna, s obzirom na sve veći broj ljubitelja Edoteke, sjedište kviza je premješteno u zenički Klub 072. Rekordan broj učesnika izbrojan je u februaru 2016. godine – 250.

Uz zabavu i česta druženja s poznatim Zeničanima i putnicima kroz ovaj grad, takmičari u Edoteci imaju priliku da nauče mnogo toga iz oblasti sporta, muzike, kinematografije, geografije, istorije, kao i o gradu u kojem žive. I uvijek je u isto vrijeme, tako da se učešće može lako planirati, svakog četvrtka, tačno u 21.

Ekipi Edoteke želimo još mnogo zabave i plodnih godina rada. (S. Stević)