Radnici Željezare Zenica još čekaju uplatu obećanog novca

Iako je Vlada FBiH 30. januara donijela Odluku o izdvajanju sredstava Razvojne banke FBiH za rješenje zaostalih plata, otpremnina i penzionisanje 64 radnika Željezare Zenica, sredstva još uvijek nisu uplaćena na račun ove kompanije, niti su prebačena radnicima, navodi Portal Isnitomjer.ba.

Na sastanku sa radnicima Željezare održanom 25. januara, premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić, obećao je da će Vlada u saradnji sa stečajnim upravnikom pronaći način za rješenje svih problema radnika, te izvršiti uplatu sredstava u ukupnom iznosu od 3.464.353 KM do kraja mjeseca.

Potom je Vlada FBiH na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 30. januara donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, namijenjenih za socijalno zbrinjavanje radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica u stečaju. Sredstva deponovana na transakcijskom računu Posebnog fonda Razvojne banke FBiH u iznosu od 3.483.654,25 KM, trebala su biti uplaćena na račun Željezare Zenica.

Kako su naveli iz Službe za odnose sa javnošću Vlade FBiH, ova sredstva su trebala biti transferisana prema radnicima bez odlaganja. Za ovaj potez Istinomjer je i premijeru Novaliću ranije dao ocjenu ispunjeno.

Međutim, kako je u petak, 2. februara, za Istinomjer potvrdio Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare Zenica, sredstva nisu prebačena zbog “tehničke greške koja je trebala biti otklonjena”.

Kako su nam danas potvrdili u upravi Željezare Zenica, sredstva se još uvijek ne nalaze na računu Željezare, jer kako kažu “Vlada i Razvojna banka moraju sačiniti novi ugovor”.

Iz Razvojne banke FBiH još uvijek nismo dobili komentar na novonastalu situaciju, ali je sasvim jasno da je obećanje radnicima Željezare u vezi sa isplatom dugovanja do kraja januara, ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)