Bh. mlinari: Ove godine moguć je izvoz 85.000 tona brašna u Tursku

Iz Bosne i Hercegovine će u ovoj godini biti moguć izvoz brašna u Tursku u iznosu od minimum 85.000 tona, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ističući da je to rezultat pregovora budući da je prvobitno bio planiran aranžman od 30.000 tona.

Nakon sastanka u Bijeljini sa predstavnicima mlinske industrije u BiH, Šarović je naglasio da će ovaj izvoz na tursko tržište pomoći da, kako je naveo, poklekli domaći mlinarski sektor uposli svoje kapacitete, te održi i poveća broj radnika.

“Izvoz je u prošloj godini povećan za 50 posto u odnosu na 2016. i dostigao je 103.000 tona brašna i 40.000 tona uglavnom pšenice, a ti su aranžmani osigurali  BiH više od 70 miliona KM”, precizirao je.

Resorni bh. ministar je ukazao na potrebu da se ne ugrozi ovaj izvoz iz BiH u Tursku.

“Ovaj posao bi trebalo održati, poštovati pravilo porijekla i ne dozvoliti da se u ovom sektoru dese problemi koji su se dogodili sa izvozom mesa ili nedavno sa izvozom jabuka u Rusiju”, kategoričan je Šarović.

U BiH je, dodao je, potrebno povećati domaću proizvodnju pšenice.

Saša Urošević iz banjalučkog mlina “Žitoprodukt” rekao je novinarima da je velikim izvoznicima važno da se nastavi s izvozom u Tursku te da je ministarstvo pomoglo da se poveća izvozna kvota.

Potvrdio je i da od domaćih proizvođača otkupljuju manje od pet posto pšenice zbog neodgovarajućeg kvaliteta, jer su, kaže, više usmjereni na prinos, nego na kvalitet pšenice.

Urošević je dodao da su prošle godine bili najveći izvoznik brašna iz BiH sa izvezenih 20.000 tona, od čega je 98 posto u Tursku.

Milinari nisu isključili mogućnost da u narednih petnaestak dana dođe do povećanja cijena brašna i pekarskih proizvoda u BiH, u rasponu od pet do 10 posto.

Izvor: Akta.ba