Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, uputio apel Vladi FBiH i premijeru Fadilu Novaliću

Ovim putem obraćam Vam se s molbom /zahtjevom/ za pomoć građanima Zenice u prevazilaženju aktualne situacije vezano za status radnika “Željezare Zenica” prouzrokovane blokadom poslovanja od strane Porezne uprave Federacije BiH i pokretanjem procedura stečaja nad tim preduzećem na kojem ovlaštenja vlasnika vrši Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što Vam je poznato, ovih dana nezadovoljstvo radnika Željezare”Zenica” prelazi u radikalne mjere i aktivnosti kroz “Štrajk glađu”, blokadu najprometnije saobraćajnice M-17 i dr.

Općepoznato je da je dio državnog duga prema Kuvajtu (cca 60 mil. USAD-a) prebijen preko imovine “Željezare Zenica” prilikom osnivanja BH Steel Company, te da je preostali dio “Željezare Zenica” sa velikim brojem radnika ostavljen sa imovinom velike vrijednosti, ali bez potrebne pomoći države i mogućnosti da bude samoodrživ.

Vlada Federacije BiH kao vršilac ovlaštenja vlasnika nad “Željezarom Zenica” je i najodgovornija i najpozvanija da pristupi ispunjavanju opravdanih zahtjeva radnika “Željezare Zenica” i aktualnu situaciju moguće je prevazići promtnim djelovanjem u smislu ispunjavanja zahtjeva radnika, a što bi bilo u iskladu sa važećim propisima i u perspektivi vodilo trajnijem rješenju.

U tom kontekstu, molim Vas da Vlada Federacije i resorno ministarstvo iznađu potrebna sredstva za uplatu doprinosa i dijela neisplaćenih plaća radnicima, čime bi se stvorile pretpostavke da se određeni broj radnika penzioniše, a preostali radnici do najavljenog osnivanja novog preduzeća ostvare prava po osnovu nezaposlenosti kod Službe za zapošljavanje.

Poštovani premijeru, molim Vas za razumijevanje teške situacije radnika “Željezare Zenica” u koju su dospjeli stjecajem raznih društvenih okolnosti. Sudbinu “Željezare Zenica” koja je sinonim Grada Zenica i sudbinu njenih radnika dijele i svi građani Zenice.

Apelujem na Vaše hitno postupanje jer trenutna situacija šteti svima, a građani Zenice u uslovima blokade postaju svojevrsni taoci nerada i nefunkcionisanja drugih institucija na višim nivoima države.

Danas je Zenica ponovo u blokadi, a neprijatne scene i reakcije nezadovoljstva građana su vidiljive na svakom mjestu.

U ime građana Zenice i radnika “Željezare Zenica” molim za hitno djelovanje Vlade Federacije BiH.

S poštovanjem.

Gradonačelnik

Fuad Kasumović