Usvojen Zakon o PIO FBiH: Penzioneri slave, Sindikat najavljuje nove proteste

Prijedlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojen je danas na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, dok su uporedo ispred zgrade Federalnog parlamenta protestovali predstavnici sindikata i demobilisanih boraca.

Nezadovoljni ovakvom odlukom iz Saveza samostalnih sindikata BiH najavljuju za naredni period proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH, s ciljem njene smjene, dok su u Savezu udruženja penzionera Federacije BiH zadovoljni izvojevanom bitkom.

Komentarišući usvajanje Prijedloga Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, pojašnjavajući da je Zakon loš za sadašnje radnike iz realnog sektora, kao i radnike bivše borce, najavljuje da će ovaj Sindikat u cilju smjene Vlade Federacije uskoro u Sarajevu organizovati nove proteste.

Mi smo na sjednici Parlamenta danas još jednom iznijeli naše primjedbe. Usmeno smo dobili podršku zastupnika, ali se pri samom glasanju desilo da su oni postupili u skladu sa ranijim dogovorima, koje su pretpostavljamo napravili MMF i Svjetska banka. Ohrabruje usvojen zaključak da će se u narednih šest mjeseci ići u izmjene i dopune ovog zakona, imajući u vidu sve opravdane primjedbe Saveza samostalnih sindikata BiH. No, mi ćemo postupiti u skladu sa odlukom Glavnog odbora Saveza, koja glasi da, ukoliko bude usvojen Zakon o PIO, idemo u proteste pred zgradu Vlade Federacije BiH, s ciljem smjene Vlade. U narednih nekoliko mjeseci, onog momenta kada sadašnji radnici počnu dobijati rješenja o penziji, u kojima će njihove penzije biti mnogo manje nego što bi bile po ranijem zakonu, oni sami će tražiti od Sindikata da ih povede u proteste, – ističe Šatorović.

S druge strane, Mustafa Trakić, član Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, smatra da novi Zakon o PIO donosi pravičniju raspodjelu zarađenih penzija.

Danas je dan penzionera, slatka za penzionere, pošto je usvojen zakon oko kojeg smo vodili veliku borbu pune tri godine. Danas je naš rad urodio plodom i mislimo da za sadašnje, a i za buduće penzionere, kreće pravičnija raspodjela penzija, – izjavio je Trako za RTV Zenica.

Zakon o PIO razmatraće i Dom naroda Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici, najavljenoj za sutra. (V.J./S.S.)