Počeli protesti u Sarajevu, više stotina radnika i bivših boraca pred Parlamentom FBiH

Jutros u 10 sati počeli su protesti nekoliko stotina članova Saveza samostalnih sindikata BiH i pripadnika boračkih organizacija pred gradom Parlamenta FBiH u Sarajevu, gdje bi se danas na vanrednoj sjednici trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o PIO-u, te izmjenama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o boračkim organizacijama.

Učesnici u protestima protive se predloženim riješenjima u novom Zakonu o PIO, poručujući da žele bolji socijalni dijalog, veću odgovornost vlasti prema radnicima, a prije svega pravednije izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zgradu Parlamenta FBiH osiguravaju jake policijske snage, a kako javljaju mediji, jednom od prisutnih boraca je pozlilo, te je vozilom Hitne pomoći odvezen na KCUS.

Osnovne zahtjeve Saveza samostalnih sindikata BiH, u jučerašnjem saopštenju za javnost prenijela je njegova kantonalna organizacija u Zenici. Sindikat traži da se Prijedlog Zakona o PIO, koji je, kako ističe, apsolutno neprihvatljiv za radnike, buduće penzionere, uključujući i borce Armije RBiH i HVO-a, vrati u javnu raspravu.

S druge strane, Savez penzionera FBiH insistira na donošenju ovog zakona, poručujući da će ukoliko se to danas ne desi, na stotine hiljada penzionera izaći na ulice.