Novalić: Zatražit ću od Finansijske policije da što prije uđe u Željezaru Zenica

Premijer FBiH Fadil Novalić FOTO: J. BRUTUS

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, najavio je danas da će Federalna vlada na sjednici u petak ponovo razmotriti informaciju o Željezari Zenica, te da će zatražiti od Finansijske policije da što prije uđe u Željezaru i ispita poslovanje uprave i Nadzornog odbora.

– U javnosti se stvorila pogrešna percepcija da se ovdje radi o preduzeću koje proizvodi željezo. To je ustvari restoran, koji pruža usluge društvene ishrane za ArcelorMittal koji ima 2.300 uposlenih, a pored toga bave se izdavanjem skela i industrijskih poslovnih prostora. Ogromno je pitanje gdje su otišla sredstva od tih djelatnosti, od prodaje nekretnina Željezare Zenica i ko je napravio enormne gubitke koji su godišnje išli i do četiri miliona maraka, – kazao je Novalić.

Dodao je da je dug Željezare samo prema Poreznoj upravi 56 miliona KM.

Vlada Federacije je do sada uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti. Sa predstavnicima Željezare održali smo 28 sastanaka, što je više nego sa sve 22 ostale problematične firme u Tuzlanskom kantonu. U decembru smo izdvojili 350.000 maraka i poslali praktično dvije plaće tim ljudima kao socijalnu pomoć. U stečajnom postupku smo dogovorili formiranje novog preduzeća koje će zaposliti 120 radnika, te da ćemo učiniti napore da obezbijedimo tržište za novoformirano preduzeće. U tom smislu razgovaramo sa Arcelor Mittalom i RMU Zenica kako bismo našli tržište za tih 120 ljudi, – rekao je Novalić, prenosi Faktor.

On je pozvao i čelnike Grada Zenica i ZDK da se uključe u rješavanje ovog problema, te da javnim preduzećima sugerišu da svoje uposlenike hrane u ovoj firmi. Dodao je da će Vlada pružiti svu podršku stečajnom upravniku da što prije osnuje novu firmu te je zamolio radnike Željezare za strpljenje i da se suzdrže od radikalnih poteza.

Stečajni postupak ide svojim tokom i Vlada na to ne smije utjecati. Nadam se da će se u sklopu tog postupka izvršiti i uvezivanje radnog staža. Ako bude nedostajalo za uvezivanje staža, Vlada tu stoji na raspolaganju, ali uvijek u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima, – naglasio je Novalić i dodao da ovo nije problem koji se može riješiti preko noći.

Grupa od 50-ak radnika Željezare Zenica jučer je stupilo u štrajk glađu. Traže isplatu 13 plata i uvezivanje radnog staža, te vraćanje radnika na poslove ishrane i građevinske operative. Vlada Federacije, kao stopostitni vlasnik Željezare Zenica, a višak radnika uplatu otpremnina kako bi se prijavili na Biro za zapošljavanje.