Forum seniora SDP-a: Prijedlog novog Zakona o PIO je nepravedan i diskriminirajući!

Forum seniora Gradskog odbora SDP-a BiH Zenica, odredbe novog Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju smatra nepravednim i diskriminirajućim, u današnjem saopštenju za javnost ističući i da bitno odstupa od Strategije reforme penzionog sistema ranije usvojene u Federaciji BiH.

Zakon će uskoro biti usvojen , voljom većine okupljene oko SDA i HDZ-a. Oni već tri godine jedan ovako bitan reformski zakon žele progurati po hitnom postupku, što je suprotno svim demokratskim i poslovničkim principima, u čemu im, nažalost pomaže i otuđeno rukovodstvo Saveza penzionera Federacije BiH. Oni, iako kao nevladina organizacija, skupa sa Vladom Federacije prijete Parlamentu Federacije dovođenjem desetina hiljada penzionera pred Parlament, kako bi na njih vršili pritisak da donesu ovaj, vrlo nepravedan i diskriminirajući Zakon, – ističe se u saopštenju.

Novi Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju ne odnosi se na sadašnje, nego buduće penzionere, odnosno sadašnje radnike. Zato je to problematika ove populacije, a oni šute ili se nemušto oglašavaju. Pogubnost ovog Zakona je što će penzije onih koji sada nepravedno imaju vrlo visoke plate, biti daleko više od radnika iz realnog sektora, čije su plate vrlo niske, posebno u tekstilnoj industriji, poljoprivredi, ugostiteljstvu, metalskoj, drvnoj industriji i slično. Ispravno je da penzije zavise od plaćenih doprinosa, ali visoke plate u ministarstvima, agencijama, parlamentima i javnim preduzećima rezultiraće i visokim penzijama. Ako vlasti nisu uspjele svojim instrumentima osigurati ujednačenije plate u Federaciji BiH, mogle su kroz Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju podići nivo najnižih penzija. Međutim, pošto Zakon predlažu i usvajaju oni koji i imaju najviše plate, on će, na njihovu sramotu, uskoro biti i usvojen, – saopštio je Forum seniora Gradskog odbora SDP-a BiH Zenica, najavljujući da ova stranka Zakon neće podržati, upravo zbog svojih principa pravde i jednakosti i zbog toga što programski zastupa interese radnika, obespravljenih i siromašnih.