FOTO: U Multiplexu Ekran premijerno prikazan film ‘Sretan put’

U subotu je u Multiplexu Ekran, Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici organizovao bosanskohercegovačku premijeru filma “Sretan put” autora i režisera Siniše Galića.

Film na poseban način govori o BiH dvadeset godina poslije rata iz perspektive dvojice prijatelja, pravoslavnog sveštenika i imama koji se susreću prvi put nekon dugo vremena. Iz filma učimo o važnosti razgovora, dijaloga, praštanja i građenja povjerenja.

Film je prikazan u mnogo gradova širom regiona i svijeta, osvojio je brojne nagrade i priznanja, a bh. premijera je čuvana za Zenicu, zbog važnosti da upravo Odbor za međureligijsku saradnju kao organizacija koja se, kao dio velike mreže Međureligijkog vijeća u BiH, upravo na specifičan način bavi dijalogom među religijama i narodima u BiH.

Poslije projekcije upriličen je razgovor o važnosti dijaloga, pomirenja i povjerenja u koji je uvodničar bila prof. dr. Marijana Šećibović, sa rediteljem, Sinišom Galićem i jednim od glavnih aktera u filmu, glumcem BNP-a Zenica, Mugdimom Avdagićem. Poslije polusatnog živoga dijaloga sa prisutnim govornicima i publikom, dalo se zaključiti da nam je potrebno više entuzijazma, hrabrosti i ljubavi da iskoračimo naprijed jedni prema drugima, iskreno i predano, kako bi mogli graditi budućnost za sve, a posebno za naše mlade, poručuju iz OMS-a Zenica.

Mladi režiser i autor, Siniša Galić, Tuzlak sa berlinskom i pariškom adresom je učinio svojim filmom značajan korak na putu promocije važnosti dijaloga u našoj zemlji i na tom putu nam svima zaželio – SRETAN PUT​.