Izetbegović u Zenici: SDA je jedini faktor koji ne usporava evropski put BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH, Bakir Izetbegović, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti sjedištu Kantonalnog odbora SDA u Zenici. Razgovaralo se o stranačkim temama, privredi, reformskoj agendi, predstojećim i posljednjim lokalnim izborima, kao i o Izbornom zakonu.

Neusvajanje Prijedloga Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači bili poslanici parlamentarne skupštine iz redova SDA, prvi čovjek Stranke, Bakir Izetbegović, komentira činjenicom da nije lako iznaći rješenja koja će zadovoljiti i građanske i etničke i stranačke principe.

– Prostor je sužen, kad pogledate zahtjeve i prijedloge HDZ-a i upozorenje Evropske komisije da moramo implementirati presudu Sejdić – Finci, to su dvije suprotstavljene strane, – rekao je Izetbegović.

– Zato je važno da ojačamo poziciju SDA do predstojećih izbora, jer je ona jedini politički faktor u BiH koji ne osporava Reformsku agendu i put ka Evropskim integracijama, – dodao je Izetbegović.

Sa predsjednikom kantonalne SDA u Zenici Miralemom Galijaševićem razgovarali su čelnici Stranke danas i o izbornim rezultatima, kako na prethodnim lokalnim tako i predstojećim općim izborima.

Prema riječima Izetbegovića sa zeničkom SDA desio se fenomen, poput onog u Sarajevu, jedne od ranijih izbornih godina: stranka koja je puno uradi, a loše prođe na izborima.

– Dešavaju se te stvari u politici i iz njih jednostavno treba samo izvući pouku, – dodao je Izetbegović.

– Upoznali smo predsjednika sa radom Vlade ZDK, sa programom i kapitalnim ciljevima u ovoj godini, – kazao je Galijašević. (A.H.)