Bivši rudari se izborili za pravo na penzije!

Višemjesečna borba penzionisanih rudara Rudnika Zenica da ostvare pravo na penziju, po posljednjim informacijama uspješno je završena.Pravo na penziju uskoro će steći veća grupa bivših rudara, nakon što su danas sa Razvojnom bankom i Elektroprivredom potpisani odgovarajući sporazumi. Penzionisani rudari najvjerovatnije će do kraja dana prekinuti štrajk.

Cijeli dan grupa penzionisanih rudara s nestrpljenjem je iščekivala vijesti iz Sarajeva, gdje su predstavnici Uprave  Rudnika Zenica, Nevzet Vrškić i Dragan Peranović trebali potpisati sporazum o transferu sredstava sa Razvojnom bankom, odnosno Elektroprivredom. U popodnevnim satima stigla je potvrda da se to i desilo. Omera Pojskića kontaktirao je Dragan Peranović, pomoćnik direktora zeničkog rudnika za ekonomske poslove.

Svi papiri su završeni i od sutra ujutro su novci spremni. Sutra nas čeka pravljenje pojedinačnih naloga prema Poreskoj upravi i izmirenje dijela obaveza prema PIO-u. To se odnosi na sve zaposlenike, spisak sadrži 118 plus 44 imena, a prioritet su rješenja za 44 rudara, kojima se treba omogućiti da ostvare pravo na penziju prije donošenja novog Zakona o PIO, – izjavio je Omer Pojskić, predstavnik grupe penzionisanih rudara.

U Štrajkačkom odboru, kao i u Sindikatu Rudnika, oko 15 sati nisu mogli potvrditi prekid štrajka, ali po svemu sudeći, dugotrajna borba da 162 bivša rudara konačno ostvare pravo na penziju, dobila je pozitivan epilog.

Ja ne mogu to sam odlučiti, opet ćemo se sastati, pa ćemo vidjeti šta su dalji potezi. Najvjerovatnije, to će biti kraj našeg protesta, – izjavio je predstavnik grupe od 44 penzionisana rudara, Tevhid Smriko.

Prema odluci Vlade Federacije BiH odobreno je oko 2,5 miliona maraka za uplatu dugujućih doprinosa za 44 bivša rudara, a za grupu od 118 penzionisanih rudara Elektroprivreda BiH izdvojila je 900 hiljada. Rudnik Zenica će dodati 300 hiljada maraka. (Š.B.)