Sastanak o Željezari Zenica održan bez predsjednika Sindikata i direktora ArcelorMittala

Na inicijativu Sindikata Željezare Zenica, u Kabinetu premijera Zeničko-dobojskog kantona, održan je danas sastanak kojem su prisustvovali resorni federalni ministar, Nermin Džindić, premijer ZDK, Miralem Galijašević, predstavnici Sindikata, na čelu sa Avdijom Halilovićem, direktor Željezare Zenica, Safet Berbić, stečajni upravnik, Mirza Jarić i potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Selvedin Šatorović.

Radnici Željezare su očekivali da će najavljeni razgovori teći u smijeru njihova angažovanja oko ishrane za radnike kompanije ArcelorMittal, koja je krajem prošle godine sklopila ugovore za ovu djelatnost sa dva zenička distributera. Među njima nije Željezara Zenica, nad kojom je pokrenut predstečajni postupak.

Sastanak u istom sastavu, najavljen za petak u Sarajevu, odgođen je zbog nedolaska generalnog direktora ArcelorMittala i predsjednika Sindikata ove kompanije, koji se nisu odazvali ni pozivu na današnji sastanak.

Mi ćemo zvanično iz Ministarstva uputiti poziv generalnom direktoru ArcelorMittala na razgovor o zajedničkom rješavanju problema Željezare, koji je naš, ali djelimično i ArcelorMittala, – izjavio je Džindić. On je kazao da je u razgovoru sa generalnim direktorom Mittala, Biju Nairom, obavješten da je ova kompanija potpisala ugovore sa firmom Salčinović i još jednim snabdjevačem iz Zenice pod pritiskom svog sindikata i prijetnji štrajkom radnika zbog neriješenog pitanja snabdijevanja hranom.

Dodaje da ugostiteljstvo ne mora primarno raditi za ArcelorMittal, s obzirom da postoje i druge firme sa velikim brojem zaposlenih za koje ta novoformirana kompanija može raditi. Primjer je RMU Zenica, sa blizu hiljadu i po zaposlenih, kazao je ministar Džindić.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Selvedin Šatorović, kaže da je ovaj sastanak trebalo da otkloni pretpostavku da je Sindikat ArcelorMittala uzrok svih problema radnika Željezare. Kazao je da među ova dva sindikata postoji dobra saradnja, te da sa izborom dobavljača restoranske hrane za radnike, Sindikat ArcelorMittala nema nikakve veze.

Svi zajedno ćemo biti uključeni u rješavanje ovog problema, – dodao je.

Ja se iskreno nadam da ovo neće biti samo pokušaj da se mi smirimo. Vidimo nekakva rješenja, ali očekujemo od Federalne vlade da poduzme konkretne mjere kako bi se ta rješenja i primijenila, jer ljudi su ostali bez sredstava za život!, – izjavio je nakon sastanka održanog danas u Zenici, predsjednik Sindikata Željezare, Avdija Halilović.

Za sutra je zakazno sudsko ročište za Željezaru Zenica, na kojem se očekuje pokretanje stečajnog postupka nad ovim preduzećem. Po riječima naših sagovornika, vrlo brzo nakon toga, račun preduzeća biće prohodan, što će omogućiti isplatu bar jedne, među 13 dugujućih plata radnicima. Pored toga stvorit će se pretpostavke za registraciju i početak rada nove kompanije. Obećano je i zbrinjavanje tehnološkog viška radnika adekvatnim otpremninama. (N. Glibo/S. Stević)