Husić: Posljedice ostvarenja prijetnji zeničkih rudara osjetile bi se i daleko od Zenice!

Sinan Husić

Za predsjednika Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Sinana Husića, koji se danas pridružio kolegama, komoratima, pred kapijom Direkcije RMU Zenica, jedino prihvatljivo rješenje za rudare, koji zbog neuplaćenih doprinosa za PIO ne mogu ostvariti pravo na penziju, je da se ispoštuju odluke, donesene i usaglašene 26. decembra u Ministrastvu energije, rudarstva i industrije.

Imamo dvije grupe rudara, sa dva različita problema. Problem koji ima grupa od 44 radnika, koji zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu ostvariti pravo na penziju, treba se riješiti na osnovu aplikacije zeničkog Rudnika na Program uvezivanja radnog staža, kojim Vlada Federacije i resorno ministarstvo, prema njihovom kazivanju, imaju na raspolaganju 2,5 miliona KM. Iz tog fonda moguće je izdvojiti sredstva za penzionisanje 44 zenička rudara.

Uplata doprinosa i osiguranja od nezaposlenosti za 74 zenička rudara je obaveza poslodavca, RMU Zenica, koji za te namjene treba uplatiti milion i 270 hiljada KM, kako bi ljudi mogli u penziju. Prema zaključku sa sastanka održanog 26. decembra, RMU Zenica je imao obavezu uplatiti ova sredstva odmah početkom tekuće godine.

Opšta slika koja se stvara kod rudara jeste da se politika degutantno počela podsmijavati inteligenciji radnika i građana BiH. Zadnja tri dana prošle godine razore sistem, a u prvim danima nove nam govore kako je krajnje vrijeme da se počne govoriti o osnovnim životnim pitanjima građana i radnika. Ako oni misle tako kao što govore, ja ih pozivam da dođu u Zenicu, gdje imaju dva primjera, rudare i radnike Željezare Zenica. Neka pokažu da su spremni raditi to što govore: riješiti elementarno životno pitanje radnika, pravo na penziju i pravo radnika sa ugovorom o radu – na rad!, – izjavio je u Zenici predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Sinan Husić.

On je dodao da bi ostvarenje prijetnji zeničkih rudara, koji su danas počeli štrajkovati glađu u Domu rudara, koji prijete i samozapaljivanjem, ukoliko se do ponedjeljka u podne ne uplate sredstva u Fond PIO i time im se osiguraju uslovi za odlazak u penziju, moglo proizvesti dalekosežne posljedice, koje bi se osjetile i daleko od Zenice.

Danas su zenički rudari Vladi Federacije BiH dali rok od tri dana da riješi njihove probleme. Federalnog premijera, Fadila Novalića, ministra Nermina Džindića i čelne ljude u Elektro-privredi BiH, smatraju najodgovornijima za katastrofalnu situaciju u kojoj su se našli. U protestima pred Direkcijom Rudnika pridružili su im se radnici Željezare Zenica. (S.S.)