Agencija Zeda predstavila projekat ‘Interakcija javnog i privatnog sektora kroz razvojna partnerstva u BFC opštinama i gradovima’

Zenička razvojna agencija Zeda prezentovala je danas projekat “Interakcija javnog i privatnog sektora kroz razvojna partnerstva u BFC opštinama i gradovima”. Radi se o programu njemačke vlade, koji će omogućiti razvoj poslovnih inicijativa u saradnji privatnog i javnog sektora.

Grad Zenica kao nosilac BFC certifikata, kojim se potvrđuje okruženjem povoljnim za investitore i razvoj biznisa, kroz aktuelni projekat njemačkog saveznog ministarstva za saradnju i razvoj, okupio je danas zeničke privrednike, kojima su prezentovane mogućnosti korištenja vrijednih grantova kroz vlastite projekte javno-privatnog partnerstva. U ovom slučaju, kao partner iz javnog sektora javlja se njemačka razvojna agencija GIZ, a vrijednost grantova dostiže 200 hiljada eura.

-Ovaj program ne ograničava poslovne ideje, širok je i dosta kreativan. Osim koristi za domaće privrednike, doprinijeće situaciji koju želimo, a to je povećanje zapošljavanja, uvoz novih tehnologija, transfer znanja i novi zamah izvozno orijentisanim preduzećima, – istakao je direktor Agencije Zeda, Senad Pašalić.

Agencija Zeda je uz podršku REZ Agencije i REDAH-a, predstavila zeničkim privrednicima osnovne elemente regionalnog programa, koji će omogućiti dalji razvoj prozvodnih i tržišnih potencijala preduzeća u četiri zemlje Jugoistočne Evrope. Uslov je odgovarajući udio stranog kapitala, minimalno deset zaposlenih, tri godine na tržištu i sjedište u lokalnoj zajednici koja je nosilac evropskog certifikata povoljnog poslovnog okruženja. (S.S.)