FOTO+VIDEO: Željezarci blokirali put M-17

Stotinjak radnika Željezare Zenica blokiralo je oko 11 sati magistralnu cestu M-17 kod petlje na ulazu u Blatušu.

Odluka o blokadi donijeta je još juče nakon povratka sa protesta u Sarajevu,kada se radnicima Željezare niko iz federalne vlade nije obratio.

Nezadovoljstvo željezaraca kulminiralo je proteklih dana nakon što je objelodanjeno da je izgubljen posao pružanja usluga ishrane zaposlenicima ArcelorMittal-a, pošto je ova kompanija sklopila ugovore sa dvije privatne firme.

Više desetina pripadnika policije bilo je raspoređeno na početku saobraćajne petlje, ali su željezarci prošli kroz „živi zid“ i otpočeli blokadu puta M-17.

– Nažalost,ovo je ostao jedini preostali metod naše borbe za svoja prava i nadamo se da neće biti većih problema, – izjavio je Ibrahim Neslanović.

U Sindikatu Željezare još jednom su pozvali federalne zvaničnike da dođu u Zenicu i razgovaraju o sudbini radnika firme za koju se vodi predstečajni postupak zbog nemogućnosti bilo kakvih poslovnih aktivnosti.

Blokada puta M-17 izvjesna je i narednih dana ako ne dođe do sastanka sa nadležnima sa federalnog nivoa.

Blokada saobraćajnice prekinuta je oko 12,30, nakon što je na lice mjesta došao i obratio se radnicima Željezare gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. Pozvao je zvaničnike Federalne vlade na sastanak, sutra u 11 sati, u Direkciji Željezare, kako bi se iznašlo prihvatljivo rješenje za radnike Željezare Zenica. (Š. Babić)