Sve spremno za prijem Zeničana na izletištu Smetovi

Savez izviđača i Društvo planinara i ove sezone spremni su za prijem Zeničana na našem omiljenom izletištu. Na Smetovima trenutno nema mnogo snijega, ali zimska sezona tek predstoji.

Savez izviđača Grada Zenice tradicionalno organizuje zimovanje djece i omladine u Izviđačkom domu na Smetovima.

Planiran je boravak djece u četiri smjene u trajanju od po pet dana, počev od 5. januara.

– Prva i druga smjena već su gotovo popunjeni, a četvrta je rezervisana za boravak djece iz Odbojkaškog kluba Ruki Čelik Zenica, – ističe predsjednik Saveza izviđača Grada Zenice, Edin Šarić, dodajući da je za djecu koja će boraviti na Smetovima i ovoga puta pripremiti raznovrsne instruktorske sadržaje, obuku u očuvanje prirodne sredine, zabavu i zaštitu.

U organizaciji zimovanja na Smetovima i ove godine će učestvovati i Planinarsko društvo Željezara Zenica sa kapacitetom od 67 ležajeva u Planinarskom domu.

Ovo udruženje organizuje i tradicionalnu manifestaciju ‘Svi na Smetove-svi na snijeg’.

Ni ove sezone neće raditi ski-lift, jer u Planinarskom društvu Željezara ne mogu obezbijediti sredstva za njegovo atestiranje.

Kada je u pitanju uvođenje svakodnevne autobuske linije prema Smetovima, u Javnom komunalnom preduzeću Zenicatrans-prevoz putnika ističu da će više informacija moći dati u narednih nekoliko dana.