Sindikat metalaca uputio pismo Vladi F BiH: Neprihvatljiva rješenja u Zakonu o PIO

Sindikat metalaca Federacije BiH, nakon uvida u novi Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i održanih rasprava i konsultacija u sindikalnim bazama, uputio je pismo Vladi FBiH i Parlamentu FBiH u kojem ocjenjuje neprihvatljivim predložena zakonska rješenja.

Posebno su im neprihvatljiva rješenja koja se odnose na vrednovanje perioda provedenog u odbrani zemlje tokom rata sa samo 0,5 bodova, zatim određivanje ličnog koeficijenta radnicima u realnom sektoru na osnovu prosječne plaće u Federaciji BiH, umjesto na osnovu prosječne plaće u realnom sektoru, te drastično umanjenje penzije za osiguranike koji odlaze u prijevremenu penziju.

S tim u vezi zahtijevaju da prilikom razmatranja prijedloga tog zakona u Parlamentu Federacije BiH stavovi sindikata budu razmotreni i na adekvatan način uvaženi.

Iz Sindikata su istakli da su radnici koji su učestvovali u odbrani zemlje izrazili opravdano negodovanje zbog vrednovanja ratnog perioda sa samo 0,5 bodova po godini, što smatraju kaznom umjesto priznanja.

Nadalje, neprihvatljiva su im i umanjenja penzione osnovice kod prijevremene penzije za gotovo četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju prije 65 godina starosti s obzirom na to da veliki broj metalaca radi u teškim uvjetima gdje ne mogu dočekati punu penziju sa 40 godina staža osiguranja i to je, kako se navodi, izrazito nepovoljno rješenje.

Navode i da vezivanje ličnog koeficijenta za prosječnu plaću u FBiH, koja je veća od prosjeka realnog sektora jer u njoj učestvuje i značajan broj budžetski finansiranih radnika, može dovesti do apsurdne situacije da će se rastom prosječne plaće u Federaciji BiH praktično smanjivati lični koeficijent radnika iz realnog sektora sa manjim plaćama, ako njihove plaće budu stagnirale.