Sindikat metalaca ZDK: Nedopustivo loša rješenja u novom Zakonu o PIO za radnike u metalskom sektoru

Danas je Sindikat metalaca ZDK, uz podršku Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), Regionalni Ured za Jugoistočnu Evropu Sarajevo, u Zenici organizovao seminar i okrugli sto za sindikalne aktiviste iz naših organizacija, članica ArcelorMittal, Željezara Zenica, Mann Hummel Tešanj, Pobjeda Tešanj, Enker Tešanj, Excel Maglaj, Prevent FAD Jelah, Cimos Zenica, a pozvani su i bivši aktivisti iz firmi Rudstroj Kakanj, TRD Vareš i Metalno Zenica u stečaju.

Ovom prilikom su kroz izlaganja kompetentnih predavača, uz vrlo otvorenu diskusiju i brojna pitanja aktuelizovane  i obrađene dvije, za radnike vrlo bitne teme:

  1. Prijedlog novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (mr. Kenan Spahić, pomoćnik Ministra rada i socijalne politike Federacije BiH),
  2. Identifikacija opasnosti i procjena rizika – nesigurne situacije i nesigurne aktivnosti

(Tahir Šabić, menadžer zaštite na radu u ArcelorMittal Zenica d.o.o.)

Očekivano, prijedlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, u vezi kojeg u javnosti postoji dosta informacija, ali i špekulacija, izazvao je najviše pažnje i komentara. Jedna od glavnih primjedbi učesnika rasprave se odnosila na drastična umanjenja penzione osnovice kod prijevremene penzije, skoro 4% za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju prije 65 godina starosti.

Obzirom da veliki broj metalaca radi u teškim uslovima gdje ne mogu dočekati punu penziju sa 40 godina staža osiguranja, ovo je izrazito nepovoljno rješenje. Također, radnici koji su učestvovali u odbrani zemlje izrazili su opravdano negodovanje zbog vrednovanja ratnog perioda sa 0,5 bodova po godini, što smatraju kaznom umjesto priznanja.

Vezano za visinu penzija budućih penzionera, iste će ovisiti od plaća radnika, koje su u industriji ispod prosjeka u Federaciji BiH. Jedan od glavnih krivaca takvom stanju je deregulacija i nestanak kolektivnih ugovora, posebno u realnom sektoru, što je isključiva posljedica primjene novog zakona o radu i famoznog člana 182.

Na ovo je sindikat metalaca upozoravao još prije tri godine. Vezivanje ličnog koeficijenta za prosječnu plaću u FBiH, koja je veća od prosjeka realnog sektora jer u istoj učestvuje  i  značajan broj budžetski finansiranih radnika (posebno u administraciji i javnim preduzećima sa daleko većim plaćama), može dovesti do apsurdne situacije da će se  rastom prosječne plaće u Federaciji BiH praktično smanjivati lični koeficijent radnika iz realnog sektora sa manjim plaćama, ako njihove plaće budu stagnirale.

S druge strane, vraćanje minimalne i zajamčene penzije u prijedlog zakona (u iznosu iz decembra 2016.g.), što je bio zahtjev sindikata, kao i usklađivanje ovih penzija sa rastom plaća i GDP, imaće zaštitnu funkciju naročito za radnike sa nižim plaćama.

Pozitivnim je ocijenjeno i ograničenje najviših penzija i ispravljanje sličnih devijacija u postojećem zakonu, kao i mogućnost da sindikat traži utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Na kraju je zaključeno da novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju mora biti za sve isti i da ne može i ne smije biti privilegovanih.

Da je zaštita na radu investicija, a ne trošak za poslodavca, zaključak je druge teme današnjeg okruglog stola. Ipak, zaštiti na radu se ne posvećuje dužna pažnja, iako ima pozitivnih primjera.

Uloga sindikata u tome je velika. Procjena rizika je najbolji način da se identifikuju opasnosti i rizici, u cilju zamjene opasnog bezopasnim ili manje opasnim, što je interes radnika ali i poslodavaca.

Ovo je ujedno intencija novog zakona o zaštiti na radu. Međutim njegovo usvajanje, za razliku od nekih drugih zakonskih rješenja nepovoljnih po radnike, nedopustivo dugo traje, još od 2007. godine. Isti je trebao biti razmatran i  na sjednici ESV za FBiH,  koja je prije nekoliko dana ponovo otkazana.

Sa zaključcima održane rasprave i zahtjevima prema nadležnim organima vlasti biće upozati viši nivoi sindikata.

Svim učesnicima ovog seminara podijeljene su knjige „Vještina sindikalnog upravljanja“, autora mr. Kenana Spahe, čiji je izdavač Sindikat metalaca Federacije BiH.

Sindikat metalaca ZDK