Zastupnici SDP-a BiH izračunali penzije po Prijedlogu zakona o PIO

Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Federalnom parlamentu, Elvir Karajbić, izjavio je danas novinarima u Sarajevu da će od 100 do 200 KM biti manje penzije učiteljima ako stupi na snagu novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je predložila Vlada Federacije BiH.

– Ovo zakonsko rješenje je najveća pljačka postojećih i budućih penzionera, a to je radnička klasa – rekao je Karajbić, dodajući da nikada nije dostavljena praktična primjena utjecaja Prijedloga zakona o PIO, koju su tražili poslanici SDP-a.

Zahtijevali su da se naprave primjeri za određene kategorije budućih penzionera kako bi se uporedili iznosi penzije po važećem sa onima koje predviđa novo zakonsko rješenje.

– S obzirom da to nismo dobili, sami smo napravili izračun za određene kategorije, te recimo, učitelj će po Vladinom prijedlogu imati manju penziju od 100 do 200 KM. Dakle, svim budućim penzionerima se smanjuju penzije. Od trenutnog broja radnika u Federaciji, čak 370.000 radnika će imati znatno manje penzije po Vladinom prijedlogu zakona u odnosu na postojeće stanje. Razlika ostalog broja radnika je svedena na minimalne i zagarantovane penzije – rekao je Karajbić na konferenciji za novinare pred početak sjednice Predsjedništva SDP-a.

Pored toga, za poslanike SDP-a neprihvatljivo je što u Prijedlogu zakona o PIO stoji da se beneficirana radna mjesta mogu utvrditi i kantonalnim propisima, što znači da će, kako smatraju, postojati deset različitih propisa gdje će u jednom kantonu neko radno mjesto biti beneficirano, a u drugom to neće biti slučaj.

Karajbić dodaje da su kriteriji za invalidske penzije znatno pooštreni, te će teže uslove za odlazak u penziju imati oni ljudi koji su izgubili dijelove svoga tijela ili su izgubili zdravlje radeći imat .

– Ovaj zakon nije u skladu sa Strategijom koja je usvojena u Parlamentu FBiH u kojoj jasno stoji da buduća reforma PIO, to jest zakon mora imati najmanje iste uvjete za odlazak u penziju po postojećem Zakonu o PIO. To ovog puta nije slučaj – poručio je Karajbić.

Klub SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH ukupno je uložio 90 amandmana koje Vlada nije usvojila prilikom njegovog razmatranja u Predstavničkom domu. Za danas je bilo planirano da se o njemu izjasne i delegati Doma naroda, ali je sjednica odgođena. (Fena)