Agencija Zeda: Druga radionica iz Programa poboljšanja energetske efikasnosti

Agencija ZEDA održala je danas Drugu radionicu u okviru Programa poboljšanja energijske efikasnosti u općinama FBiH, u kojoj su učestvovali predstavnici 19 općina.

Učesnici su se upoznali s ciljevima i mjerama za uštedu energije po sektorima, načinima praćenja ušteda koje se dostižu djelovanjem tržišta i drugih aktera.

Učesnici Prve radionice imali su zadatak do druge radionice prikupiti podatke za objekte u vlasništvu/nadležnosti općine, a na drugoj radionici su se analizirali prikupljeni podaci koje su izložili općinski predstavnici. Radi se o podacima potrošnje energije u sektorima: javni objekti i komunalne usluge.

Također, učesnici su imali priliku posavjetovati se s konsultantima, međusobno razmijeniti iskustva, ukazati na eventualne poteškoće prikupljanja podataka te zajednički pronaći moduse da se već sljedeći put sve poteškoće otklone.

Ovi podaci potrebni su kako bi općine stvorile preduslove za izradu akcionog plana programa energijske efikasnosti, a to znači da će one općine koje budu imale urađene programe poboljšanja energijske efikasnosti moći lakše pristupiti sredstvima za investiranje u provođenje mjera energijske efikasnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Ovaj Projekat sufinansira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ BiH kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a provodi ZEDA, saopšteno je iz ove agencije.