VIDEO: ‘Mreža I’: Pretresi na 26 lokacija, uhapšeno 18 lica, većinom Zeničana

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona od ranog jutra su na području Zenice, Maglaja i Zavidovića, vršili istovremene pretrese i privodili osobe, koje su meta akcije kodnog naziva ‘Mreža I’. Radi se o 21 osobi za koje se sumnja da su djelovale organizovano i koje se sumnjiče za krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije.

Vršeni su pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na 23 lokacije na području Zenice, dvije u Maglaju i jednoj u Zavidovićima, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima i njihovim počiniocima.

Tokom provođenja operativne akcije “MREŽA I”, kompletirani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv petnaest lica kojim je zadokumentovano osamdeset osam (88) krivičnopravnih radnji, u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Utvrđeno je da su ih činili na način da su planski i organizovano djelovali na području Zenice i šire, te na osnovu prethodnih dogovora nabavljali opojnu drogu, vagali, pakovali i pripremali je za uličnu prodaju, razradili međusobnu komunikaciju, posredovali u prodajama, prenosili i skrivali opojnu drogu na njima poznatim lokacijama, te na taj način, sa namjerom sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno stavljali u promet opojne droge. Takođe su prikupljeni dokazi o nelegalnim aktivnostima i drugih lica, koja su u navedenom periodu, zajedno sa drugim osumnjičenima, nabavljali, prometovali i vršili prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima, saopšteno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

U proteklom periodu, policija Zeničko-dobojskog kantona je u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom i u okviru akcija Mreža i Mreža I, preduzimala operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

  1. Č.M., rođen 1985. godine, iz Zenice,
  2. U.S., rođen 1976. godine, iz Zenice,
  3. A.S., rođen 1978. godine, iz Zenice,
  4. T.A., rođen 1973. godine, iz Zenice,
  5. S.K., rođen 1984. godine, iz Zenice,
  6. B.K., rođen 1976. godine, iz Zenice,
  7. Č.E., rođen 1974. godine, iz Zenice,
  8. K.R., rođen 1974. godine, iz Zenice,
  9. O.I., rođen 1998. godine, iz Zenice,
  10. S.S., rođen 1991. godine, iz Zenice,
  11. Dž.B., rođen 1965. godine, iz Maglaja,
  12. P.G., rođen 1984. godine, iz Zenice,
  13. O.M., rođen 1991. godine, iz Zenice,
  14. S.A, rođen 1981. godine, iz Zenice,
  15. K.N., rođen 1960. godine, iz Zenice,
  16. B.M., rođen 1977. godine, iz Zenice,
  17. Š.A., rođen 1985. godine, iz Zavidovića i
  18. Č.V., rođena 1974. godine, iz Zenice.

Navedena lica su sprovedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je određena količina opojne droge namijenjene za uličnu prodaju, dva pištolja, pribori za konzumaciju droga, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja i drugi nedozovoljeni predmeti. Pronađena materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Aktivnosti u okviru akcije “MREŽA I” se poduzimaju pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra saradnja sa drugim policijskim agencijama u BiH, kao i dobra saradnja sa policijom Austrije i SR Njemačke, u smislu razmjene operativnih i obavještajnih podataka.

Pogledajte jutrošnji snimak prvih privođenja.