Obilježavanje Dana rudara: Penzionisani rudari bojkotovali svečanost

Nezadovoljni penzionisani rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, odlučili su se na svojevrsni bojkot danas priređene svečanosti koja se tradicionalno organizuje povodom 21. decembra, Dana rudara.

Veća grupa bivših rudara, koji su tokom ove godine stekli uslove za penziju ali zbog neuplaćenih doprinosa to pravo još ne mogu ostvariti, okupili su se ispred kapije Uprave preduzeća, ali su odbili da prisustvuju planiranom druženju u Domu rudara.

Nakon što su predstavnici Uprave, Sindikata i boračke organizacije Rudnika Zenica položili cvijeće na spomen obilježje poginulim rudarima, naknadno su počast poginulim odali i penzionisani rudari, te se uputili u jedan ugostiteljski objekat.

Direktor Rudnika Zenica, Nevzet Vrškić podsjeća da su tokom 2017. godine penzionisana 64 zaposlenika, od čega su za njih 20 uplaćeni doprinosi za PIO i oni su u procesu dobijanja privremenih rješenja.

Za ostalih 44 doprinosi nisu uplaćeni, pri čemu se ukupna dugovanja procjenjuju na oko 2,5 miliona maraka. Direktor Vrškić je podsjetio da poratna proizvodnja uglja u Rudniku Zenica i prihodi koji se ostvare ne omogućavaju izmirenje obaveze po osnovu doprinosa.

Komentirajući tragičan slučaj samoubistva bivšeg rudara, Šefika Šišića, direktor Vrškić je ustvrdio da je rješenje o prestanku rada izdato u maju, a uplata je uslijedila u novembru. Od tada je tekao rok od dva mjeseca za izdavanje rješenja o penziji.

Rudnik Zenica okončat će kalendarsku, 2017. godinu sa proizvedenih oko 410.000 tona uglja, što je oko 91 posto u odnosu na planiranih 460.000 tona. Prema riječima izvršnog direktora za proizvodnju, Merhuna Arnauta, u novembru i decembru bilježi se mjesečna proizvodnja od oko 53.000 tona uglja, što je skoro dvostruko više u odnosu na mjesečna ostvarenja tokom godine. (Š. Babić)