Atletski klub Zenica najbolji i u 2017.

Atletski klub Zenica i u kalendarskoj 2017. godini zadržao je epitet najuspješnijeg sportskog kolektiva u Zenici, Ze-do kantonu i BiH.

Takmičari ovog kluba u ovogodišnjoj sezoni na pojedinačnim prvenstvima BiH osvojili su ukupno 40 prvih, 39 drugih i 18 trećih mjesta. Ekipni su prvaci u seniorskoj konkurenciji dok su drugi u juniorskoj. Na Međunarodnim mitinzima osvojeno je 28 zlatnih, 15 srebrenih i 9 bronzanih medalja. Zenički atletičari osvajali su medalje na Balkanskom prvenstvu, Zimskom bacačkom kupu…

Mesud Pezer, Mediha Salkić i Eldar Dautović novi su bh. rekorderi. Vlasnik najboljeg rezultata na 800 metara u Evropi u ovoj godini je Amel Tuka.

Ovo je samo mali dio onoga što su vrijedni sportski entuzijasti iz Atletskog kluba Zenica uradili u ovoj godini. Za narednu godinu, osim organizacije domaćih i međunarodnih takmičenja, među kojima je Međunarodni atletski miting Zenica, koji je treći u regiji po kvalitetu, u planu je i renoviranje atletske staze na Kamberovića polju.

Osim vlastitih sredstava i Evropske atletske federacije, dobili su grant sredstva od Vlade Ze-do kantona u visini od 50.000 KM, a pomoć je obećala i Gradska uprava.

Na zimskim pripremama su već Amel Tuka i Abedin Mujezinović, koji se nalaze u Italiji, Mesud Pezer je u Švedskoj, Dejan Mileusnić u Americi.

Za 10 najperspektivnijih atletičara biće obezbjeđene i zimske pripreme u Makaraskoj. (M.P.)