Zeda: Sastanak turskih i bh. privrednika iz oblasti informatičkih tehnologija

Juče su se u prostorijama Impulsnog kreativnog centra Agencije ZEDA sastali turski i bosanskohercegovački privrednici. Bio je to sastanak firmi iz IT sektora, IT startup firmi, proizvodnih firmi i tehnoloških kompanija.

Agencija ZEDA u saradnji s Fondacijom BIGMEV, organizovala je ovaj sastanak s Yalin Software i Novi Teknoloji, IT firmama koje dolaze iz Bursa Ulutek tehnološkog parka.

Cilj je bio da gosti iz Turske predstave svoje kompanije, te da pokušaju dogovoriti saradnju s domaćim firmama, ali i da provjere mogućnosti investiranja i otvaranja firme u našem gradu.

Saradnju sa ovim firmama ZEDA je uspostavila na Internacionalnom B2B događaju, ZEPS B2B 2017., u okviru EEN mreže koji je u organizaciji Agencije ZEDA održan na 24. Međunarodnom Generalnom BH sajmu ZEPS.

U okviru posjete turskih IT firmi, realizovan je i sastanak s predstavnicima Univerziteta u Zenici na kojem su razmijenjene informacije i iskustava s delegacijom iz Turske, a razgovaralo se o mogućnostima i načinima podrške Univerzitetu, vezano za namjere UNZE da oformi odsjek za IT.

Također, ovom prilikom gosti iz Turske sastali su se s predstavnicima poslovnog sistema RMK kako bi razgovorali o eventualnoj organizaciji sajma iz oblasti IT.

Ovo je tek početak saradnje s Turcima koji su pokazali zainteresovanost za saradnju kako s našim privrednicima tako i s Univerzitetom u Zenici, navodi se u saopštenju Agencije ZEDA.