‘Baton’ predstavio knjigu Avde Huseinovića o Naseru Oriću

U okviru projekta „Batonovi muhambeti“, Udruženje građana Klub paraolimpijskih sportova ‘Baton’ iz Zenice upriličio je promociju knjige „Naser od gazimestana do Haga i nazad“, autora Avde Huseinovića.

Prije četiri godine iz štampe je izašla knjiga koja je doživjela veliki uspjeh, ali nažalost, zbog objektivnih razloga, ona nije predstavljena u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Radi se o knjizi za koju slobodno možemo reći da je životna priča Nasera Orića. Prati njegov život do 2012.godine i oslobađajuće presude Haškog tribunala.

– Riječ je o čovjeku burne svakodnevnice. Ta knjiga bi zasigurno kada bi je sada pisali imala 200 ili 300 stranica više, – kaže autor Avdo Huseinović. Bez obzira na pravosnažnu oslobađajuću presudu Haškog tribunala, po riječima našeg sagovornika, Orić je svjestan da neće biti ostavljen na miru.

– Protiv Orića je vođen jedan politički proces, isceniran i montiran proces sa lažnim i izmišljenim svjedokom – dodaje Huseinović.

Sam Naser Orić kaže da je bilo mnogo pitanja koja su se provlačila kroz medije i da je zbog toga autor odlučio napisati ovu knjigu.

– Dali smo odgovore na sva ta pitanja i potkrijepili ih dokazima. Mnogi moji saborci su pod zemljom, a ja sam ostao živ da kroz sve ove procese pokažem našim Bošnjacima šta smo mi to u Podrinju bili i šta smo proživljavali dok smo bili tamo, – kazao je Orić.

I pored toga što svi dokazi govore kako Orić nije kriv, arhitekte agresije na Bosnu i Hercegovinu uporno te dokaze pokušavaju negirati i na sve načine nastoje proglasiti Nasera Orića krivim za nešto što su Haški tribunal, a zatim i Sud BiH kazali da nema krivice, istaknuto je. (N.G.)