Akcija “KAT”: Uhapšeno osam osoba zbog proizvodnje i prodaje narkotika

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona poduzeli mjere i radnje u cilju realizacije operativne akcije kodnog naziva ”KAT”, vezano za krivično djelo ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom današnjih aktvnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Kaknju, vrše se pretresi na osam lokacija na području općine Kakanj, te je uhapšeno osam osoba incijala K. M. (1981. god.), Č. O. (1981. god.), M. M. (1990. god.), K. Đ. (1988. god.), H. E. (1985. god.), V. E. (1989. god.), B. M. (1986. god), A. Z. (1988. god.) svi iz Kaknja.

Policijski službenici ove uprave su u prethodnom periodu, a u okviru ove istrage, pored gore navedenih, uhapsili još sedam osoba. Kod navedenih osoba je prilikom pretresa pronađeno oko kilogram opojne droge ”Amfetamin”, određena količina opojne droge ”Canabis Sativa L”, vatreno oružje i drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelom.

Osobe koje su danas uhapšene bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U sklopu navedenih aktivnosti, angažirana je i Porezna uprava FBiH, koja će u okviru svoje nadležnosti izvršiti kontrolu jednog ugostiteljskog objekata u Kaknju, u kojem su se organizirale igre na sreću, a koji su osumnjičeni koristili za preprodaju opojne droge.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti asistenciju pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Tehničku podršku u realizaciji operativne akcije ”KAT” pružala je SIPA.

Izvor: Avaz.ba