ZZO ZDK: Više sredstava za zdravstvo u 2018.

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko dobojskog kantona u novu, 2018. godinu trebao bi ući sa usvojenim finansijskim planom.

Nakon što je ovaj dokument danas prihvatila Vlada, očekuje se da do kraja kalendarske godine bude razmatran i prihvaćen i na sjednici Skupštine.

Planom za 2018. godinu, predviđen je budžet ovog Zavoda od blizu 174 miliona maraka.

Na sjednici Vlade ZDK razmatrana su i prihvaćena dva dokumenta Zavoda zdravstvenog osiguranja. Prvi se odnosi na rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana koji u konačnici iznosi 167 miliona i 419.000 maraka,što je za 2,9 posto više u odnosu na planirane prihode. Direktorica Zavoda, Mirzeta Subašić, ukazuje da će najveći dio uvećanih sredstava biti usmjeren za finansiranje zdravstvene zaštite u ZDK, te za ortopedska pomagala.

Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za narednu, 2018. godinu, predviđa budžet od 173 miliona i 959 hiljada maraka, što je za 3,9 posto više u odnosu na ovogodišnji rebalansirani plan.

I u idućoj godini zdravstvene ustanove mogu očekivati veća sredstva, ističe direktorica Subašić.

Nakon što je prihvaćen od strane Vlade, Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK trebala bi do kraja decembra razmatrati i kantonalna skupština. (Š.B.)