19. Igranka Djeca Perviza u spomen na svirke, muzičare i Zenicu nekad

Igranka Djeca Perviza, tribute Pervizovom domu, u kojem su 60-ih godina prošlog vijeka, svirale kažu sve popularne grupe iz Jugoslavije, a Zeničani se proslavili sa prvim roc'n'roll izvođačima, svirkama uživo i prvim uzletima svjetskih muzičkih trendova u svom gradu, održana je 19. put proteklog vikenda u Restoranu Trubadur.

Ideja za Igranku, postojala je kod Saše Domuza Salleta, frontmena zeničkog Taxi benda. On kaže da mu je u ostvarenju ove priče najviše pomogao Josip Karačić, i sam dijete Perviza, kao i Željko Lincer, koji je dao moralnu i materijalnu podršku. U protekle skoro pune dvije decenije, postao je to kultni događaj, koji je u subotu održan 19. put.

-Sviramo muziku bendova iz ex Jugoslavije, do svjetskih hitova Beatlesa, Stonesa, Creedencea…, za publiku od 7 do 77 godina, – kaže Saša Domuz, koji je ove godine proslavio vlastitih 30 godina aktivne svirke. Dodaje da na svirke Djece Perviza redovno dolaze i gosti iz Sarajeva, Tuzle i Mostara.

Djece Perviza sve je manje, mnogi su se rasuli poput ptica selica. U Zenici su u godinama kada se na svirkama u prostorijama KUD-a Ibrahim Perviz, koje su se nalazile na mjestu sadašnjeg stadiona Bilino polje, a kasnije u Domu kulture (Dom Kralj Tomislav), na Brodi, u Peharama, u Industrijskoj školi, na Metalurškom fakultetu i u Hotelu Metalurg, masovno okupljala zenička mladež, svirali Plameni Dječaci i Giganti, Eloidi, Minimax, zatim Integrali, Korak, Taxi Band, Grupa X, Terapija, Grupa BOM, te Nemoguće vruće, Ritam Srca… Sve ove grupe ubrajaju se u ponosnu porodicu Djece Perviza.

-Djeca Perviza i njihovi prijatelji njeguju kulturni milje ovoga grada, sve ono što grad čini gradom. Njega čine ljudi, a dobri ljudi moraju da slušaju dobru muziku, uvijek i svugdje, – kaže nam profesor muzike, Davorin Bošnjaković.

Okupljanja se nastavljaju krajem svake godine, u sjećanje na Djecu Perviza, vrijeme svirki i rock'n'rolla u Zenici. (S. Stević)