Radnici Željezare Zenica održali protestnu šetnju ulicama grada

Oko 100 radnika Željezare Zenica učestvovalo je danas u protestnoj šetnji ulicama grada kako bi skrenuli pažnju šire javnosti na teško stanje u ovom privrednom društvu za koji je Vlada Federacije BiH nedavno donijela odluku o pokretanju stečaja.

Protestna šetnja je otpočela ispred direkcije preduzeća, krećući se obalnim bulevarom do glavnog gradskog trga, a okončana je ispred gradske uprave, gdje se radnicima obratio gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. Pri tome dao podršku da se nastave boriti za svoja prava.

Delegaciju radnika nakratko je primio na razgovor kantonalni ministar za rad i socijalnu politiku, Nurdžehan Šahinović, pri čemu je potvrđeno da su na računima željezaraca danas bila sredstva pomoći sa federalnog nivoa.

Predsjednik Sindikata Željezare, Avdija Halilović je istakao da je cilj protesta da se ubrzaju aktivnosti oko zaključaka Federalne vlade koji predviđaju da jedan segment Željezare nastavi rad.

Radnicima Željezare nije uvezan radni staž od 2001. godine, pri čemu im se duguje 11 plata. Sve aktivnosti preduzeća su obustavljene zbog blokade računa i isključenja struje, kao posljedica nagomilanih dugovanja, ponajviše prema Poreznoj upravi. (Š.B.)